Ekonomists paskaidroja, kādu interesi Lietuva slēpj aiz rūpēm par baltkrievu tautu

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas valdībai visnotaļ vienaldzīgas ir baltkrievu tautas intereses – to interesē pavisam citas lietas.

RĪGA, 3. oktobris – Sputnik. Eiropas Savienības sankcijas palīdzēs Baltkrievijai iet pretī demokrātijai, apgalvoja Lietuvas prezidents Gitans Nausēda. Politiķis pauda cerību, ka sankciju režīma ieviešana neapturēs opozīcijas protestus Baltkrievijā.

Lietuvas līderim visnotaļ vienaldzīgas ir baltkrievu tautas intereses – to interesē pavisam citas lietas, sarunā ar Sputnik Latvija norādīja Baltijas pētījumu asociācijas prezidents, ekonomikas zinātņu doktors, Sanktpēterburgas valsts universitātes profesors Nikolajs Meževičs.

"Nausēdas uzdevums ir pavadīt amerikāņu ārpolitikas līniju pēcpadomju teritorijā, vismaz attiecībā pret Baltkrieviju. Nelielajai Lietuvas valstij tas ir itin vērienīgs uzdevums, un nekas cits Nausēdu neinteresē," konstatēja Meževičs.

Vakar ES saskaņoja virkni ierobežojošo pasākumu pret Baltkrieviju. Eiropas Padomes vadītājs Šarls Mišels paziņoja, ka sankciju sarakstā iekļautas aptuveni 40 Baltkrievijas amatpersonas, taču prezidents Aleksandrs Lukašenko sarakstā nav iekļauts.

Герб и флаг Республики Беларусь - Sputnik Latvija
Baltkrievija ieviesa atbildes sankcijas pret Latviju, Lietuvu un Igauniju

Iepriekš Eiropas Savienība paziņoja, ka neuzskata vēlēšanas Baltkrievijā par demokrātiskām, bet Lukašenko – par leģitīmo prezidentu. Brisele pārmeta Baltkrievijas amatpersonām balsošanas rezultātu falsifikāciju un protestu vardarbīgu apspiešanu.

Saskaņā ar CVK datiem, Lukašenko vēlēšanās atbalstīja 80,1% vēlētāju. Opozīcija neatzina balsošanas rezultātus un ziņoja, ka uzvarējusi Svetlana Tihanovska. Tika izveidota koordinācijas padome" varas nodošanai. Ģenerālprokuratūra secināja, ka šajā aspektā saskatāmi aicinājumi sagrābt varu valstī, vairāki opozīcijas aktīvisti ir aizturēti. Valstī turpinās gan protesta akcijas, gan prezidenta piekritēju organizēti pasākumi.

Ziņu lente
0