Lietuvas prezidents draud atbildēt uz ES atteikšanos ieviest sankcijas pret Minsku

© Foto : Lietuvos Respublikos PrezidentasПрезидент Литвы Гитанас Науседа участвует в заседании саммита ЕС, 19 июля 2020 года
Президент Литвы Гитанас Науседа участвует в заседании саммита ЕС, 19 июля 2020 года - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kādas darbības var veikt Lietuvas varasiestādes, valdības vadītājs nepaskaidroja. Pati Lietuva sankcijas pret Baltkrieviju ieviesa jau augusta beigās.

RĪGA, 21. septembris – Sputnik. Viļņa reaģēs ar apņēmības pilnām darbībām uz Eiropas Savienības atteikšanos ieviest sankcijas pret Baltkrieviju, vēsta Sputnik Lietuva ar atsauci uz TASS un Lietuvas prezidenta Gitana Nausēdas paziņojumu.

"Ja līdz ceturtdienai nesekos nekādi lēmumi par ES sankcijām pret Baltkrieviju, mēs celsim šo jautājumu visasākajā veidā," sacīja Nausēda.

Kā tieši grasās reaģēt Viļņa šādā gadījumā, prezidents neprecizēja.

Экс-кандидат в президенты Светлана Тихановская - Sputnik Latvija
Es neesmu prezidente: Tihanovska atzinusi, ka Baltkrievijai ir nepieciešams līderis

Lietuvas valsts vadītājs atgādināja, ka Lietuva, Latvija un Igaunija jau ir pieņēmušas sankciju sarakstu pret 30 Baltkrievijas amatpersonām par "saikni ar vēlēšanu falsificēšanu" un mierīgu protestu apspiešanu.

"Taču nekādas nacionālās sankcijas nevar kļūt par aizvietojumu vienotam principiālam ES lēmumam, kuru mēs arī gaidām," paziņoja Nausēda.

Augusta beigās trīs Baltijas valstis, nesagaidot kopīgu Eiropas Savienības lēmumu, saskaņoja sankciju sarakstu attiecībā pret Baltkrievijas varasiestādēm, kurā iekļāva arī Baltkrievijas prezidentu Aleksandru Lukašenko.

Viļņā vairākkārt paziņojuši, ka neuzskata šo sarakstu par galīgo un var paplašināt to nepieciešamības gadījumā.

Baltkrievijas varasiestādes vairākkārt paziņojušas, ka Lietuva sistemātiski iejaucas kaimiņu republikas lietās, un tas ir nepieņemami. Tieši uz Viļņu pēc divām dienām pēc prezidenta vēlēšanu dienas aizbrauca bijusī prezidenta amata kandidāte Svetlana Tihanovska. Gandrīz uzreiz pēc ierašanās Lietuvā viņa sāka uzstāties ar aicinājumiem protestēt un streikot.

Kā atzīmēja Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs, pēc ierašanās Lietuvā ar Tihanovsku notiek "uzskatāmas metamorfozes" , kuras iespējamas dēļ tā, ka "viņa atrodas Viļņā, Lietuvas galvaspilsētā, kura tostarp neslēpj savas ambīcijas attiecībā pret Baltkrieviju un tās nākotni".

Ziņu lente
0