National Interest pastāstīja par ASV "ļaunāko murgu" Arktikā

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Par nelaimi amerikāņu stratēģiem, Vašingtona būtiski atpaliek no saviem sāncenšiem, sūkstījās amerikāņu eksperts – viņš atgādināja, ka ASV Krasta apsardzes dienesta rīcībā ir tikai divi ledlauži.

RĪGA, 16. septembrisSputnik. Krievijas un Ķīnas iespējamais kopīgais izaicinājums ASV interesēm Arktikā ir "murgs", kam Vašingtona nav gatava stāties pretī. Šādu viedokli paudis žurnāla National Interest eksperts Maikls Laijonss, vēsta RIA Novosti.

"Arktika ir reģions, kam amerikāņu politiķi reti pievērš uzmanību, taču tam ir būtiska nozīme pasaules lielvalstu politikā," stāstīja autors. Pēc viņa vārdiem, klimata pārmaiņu rezultātā reģionā paveras jaunas ekonomiskās iespējas, un pasaules lielvalstis aizvien biežāk informē par savu nodomu tajā dominēt.

НАТО - Sputnik Latvija
NATO valstis īstenos jūras operāciju Galējos Ziemeļos

"Par nelaimi amerikāņu stratēģiem, Vašingtona būtiski atpaliek no saviem sāncenšiem," sūkstījās Laijonss. Viņš atgādināja, ka ASV Krasta apsardzes dienesta, tāpat kā Ķīnas rīcībā ir tikai divi ledlauži, savukārt Krievijas flotē ir vismaz 40 šāda veida kuģi, un līdz 2035. gadam parādīsies vēl 13 atomledlauži.

Eksperts atzīmēja, ka 2018. gadā Ķīna pasludināja sevi par valsti, kas saistīta ar Arktiku, un sāka gatavoties savas iniciatīvas "Polārais Zīda ceļš" īstenošanai. Pēc viņa domām, jau tagad ir redzams, ka Pekina, saņēmusi novērotāja statusu Arktiskajā padomē un sadarbojoties ar Krieviju reģionā, ir nodemonstrējusi apņemšanos kļūt par svarīgu spēles dalībnieku "relatīvi ekskluzīvajā" spēlē.

"Konfrontācija Arktikā ar tādu pretinieku kā Krievija ir saistīta ar virkni izaicinājumu, taču iespēja, ka Krievija un Ķīna varētu kopīgi mest izaicinājumu Savienoto Valstu interesēm Arktikā – tas ir potenciāls tehnoloģisks trilleris un murgs, kam Amerika absolūti nav gatava," uzsvēra Laijonss.

Viņš piebilda, ka Arktika ir ne tikai "potenciāls koridors stratēģiskai sāncensībai" un ne tikai "pootenciāls laukums paplašinātai lielvalstu sāncensībai".

"Šī spēle jau ir sākusies, un amerikāņu politiķi atpaliek no saviem kolēģiem citās valstīs, reaģējot uz šiem draudiem," secināja eksperts.

Ziņu lente
0