Politico nosauca Vācijas atteikšanās variantus no "Ziemeļu straumes 2"

© Nord Stream 2 / Thomas EugsterУкладка труб газопровода "Северный поток — 2" в Балтийском море. 15 октября 2018 года
Укладка труб газопровода Северный поток — 2 в Балтийском море. 15 октября 2018 года - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Situācija ar gāzesvadu saasinājās galvenokārt incidenta ar Krievijas blogeri Alekseju Navaļniju dēļ.

RĪGA, 13. septembris – Sputnik. Vācijai ir seši "atteikšanās varianti" no gāzesvada "Ziemeļu straume 2", ļaujot izdarīt "netīros darbus" citiem, vēsta RIA Novosti ar atsauci uz izdevuma Politico rakstu.

Pirmais variants paredz Berlīnes spiedienu uz Federālo jūras un hidrogrāfisko aģentūru un Štrālzundes Kalnu uzraudzības pārvaldi, lai tās atsauc iepriekš izsniegtās būvatļaujas. Taču tam, visticamāk, sekos gāzesvada operatora Nord Stream 2 AG prasības iesniegšana Vācijas tiesā, zaudējumu summa var sasniegt 9,5 miljardus eiro, norāda raksta autors.

Укладка труб газопровода Северный поток — 2 - Sputnik Latvija
Dānijas premjerministre sākusi runāt par atkarību no Krievijas gāzes

Izdevums piedāvā Berlīnei otra scenārija kārtā "paskatīties", kā norisināsies tiesas process ar dabas aizsardzības nevalstiskajām organizācijām, kuras uzstājas pret projekta īstenošanu. Tiek atzīmēts, ka organizācija Deutsche Umwelthilfe uzskata "Ziemeļu straumi 2" par nesavienojamu ar valsts mērķiem klimata jomā un aicina apturēt tā būvniecību.

Trešais veids iekļauj nacionāla ierobežojuma varbūtību Vācijai Krievijas gāzes importam.

Pārējie varianti paredz, ka Vācija uzstās uz kopējām Eiropas Savienības sankcijām pret gāzesvadu vai "ļaus izdarīt projekta apturēšanas darbus" ASV. Tāpat tiek apgalvots, ka "Ziemeļu straumes 2" pabeigšanas gadījumā, tā darbības uzsākšana var tikt apgrūtināta ar licences saņemšanu.

"Ziemeļu straume 2" paredz gāzesvada būvniecību ar 55 miljardu kubikmetru gadā jaudu no Krievijas cauri Baltijas jūrai uz Vāciju. Pret projektu aktīvi uzstājas ASV, kuras virza Eiropas Savienībā sašķidrināto dabasgāzi, kā arī Ukraina un dažas citas Eiropas valstis.

Ведущий аналитик Фонда национальной энергетической безопасности Игорь Юшков - Sputnik Latvija
Eiropa sodīs sevi ar dārgu gāzi, ja izlems pārmācīt KF Navaļnija dēļ

Maskavā vairākkārt norādījuši, ka "Ziemeļu straumei 2" ir tīri ekonomisks raksturs un tas atbilst Eiropas interesēm.

Situācija ar gāzesvadu saasinājās galvenokārt incidenta ar Krievijas blogeri Alekseju Navaļniju dēļ. Daži vācu politiķi atbalstīja versiju par it kā notikušo viņa "saindēšanu" ar "Novičok" grupas indi un aicināja apturēt gāzesvada būvniecību. Taču Krievijas mediķi nebija atraduši blogera asinīs indes. Viens no "Novičok" izstrādātājiem Leonīds Rinks arī pauda šaubas par to, ka Navaļniju it kā saindējuši ar šīs vielas "jauno paveidu", jo viņam nebija atbilstošu simptomu. Maskavā uzsver, ka cer saņemt no Berlīnes konkrētu informāciju, taču vācu kolēģi pagaidām nav to snieguši.

Ziņu lente
0