Vidusjūras gāze traucēja ES sankciju ieviešanai pret Baltkrieviju

© Sputnik / Виктор ТолочкоДесятки тысяч человек вышли в Минске на акцию протеста 6 сентября
Десятки тысяч человек вышли в Минске на акцию протеста 6 сентября - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Konflikts gāzes atradņu Vidusjūras austrumos dēļ neļauj ES pieņemt vienotu lēmumu par sankcijām pret Baltkrieviju.

RĪGA, 10. septembris – Sputnik. Kipra bloķēja Eiropas Savienības sankciju pieņemšanu pret Baltkrieviju, vēsta Bloomberg, atsaucoties uz kompetentiem informācijas avotiem.

Президент Белоруссии Александр Лукашенко - Sputnik Latvija
Baltija neko nepanāks: kāpēc Lukašenko neiekļaus ES sankciju sarakstā

Sankciju ieviešanai ir nepieciešama visu 27 ES valstu piekrišana. Taču, saskaņā ar izdevuma informāciju, Kipra atteicās atbalstīt sankcijas pret Minsku līdz brīdim, kamēr ES sankciju sarakstos netiks iekļautas septiņas Turcijas kompānijas, kuras piedalījās gāzes ieguves urbšanas darbos Kipras ekonomiskajā zonā.

Par klupšanas akmeni kļuva gāzes atradnes, kuras nesen tika atklatas Kipras šelfā un ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā. Tostarp gāzes rezerves atradnē "Afrodīte" tiek vērtētas aptuveni 120-140 miljardu kubikmetru apmērā. Ar atradnes izstrādi nodarbosies kompāniju Shell, Noble Energy un Delek konsorcijs.

Iepriekš Kipra paziņoja, ka gāzes atradnes "Afrodīte" ekspluatācija tiks uzsākta 2024.-2025. gadā un dos Kiprai vairāk nekā 9 miljardu dolāru ienākumos. Taču Kipras Republiku neatzīstošā Turcija paziņo, ka Kipra nevar izstrādāt tās, neņemot vērā salas valsts Turcijas kopienas intereses. Ankara nosūtīja savus kuģus ogļūdeņražu atradņu izlūkošanai Kipras ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā.

Taču, kā iepriekš vēstīja mediji, ES valstis, tostarp Vācija, uzstājas pret sankciju ieviešanu pret Turciju. Augusta beigās šo jautājumu apsprieda ES valstu ĀM vadītāji neformālā tikšanās reizē Berlīnē. Saskaņā ar aģentūras DPA informāciju, Kipra jau toreiz "netieši" piedraudēja uzlikt veto sankcijām pret Baltkrieviju, uz kurām uzstāja Baltijas valstis, ja netiks izdarīts pietiekams spiediens uz Turciju.

Рабочий визит главы МИД РФ С. Лаврова в Белоруссию - Sputnik Latvija
Minska ievieš atbildes sankcijas pret Baltijas valstīm, tās darbosies arī KF teritorijā

Iepriekš ES paziņoja, ka neuzskata Baltkrievijā notikušās prezidenta vēlēšanas par taisnīgām un godīgām, kā arī atteicās atzīt to rezultātus. Turklāt ES līderi vienojās par individuālo sankciju ieviešanu pret Minsku par vardarbības pielietošanu pret demonstrantiem un, kā uzskata ES, par vēlēšanu falsificēšanu. Aizliegumu iebraukt savu valstu teritorijā 30 Baltkrievijas ierēdņiem jau ir ieviesušas Igaunija, Latvija un Lietuva.

Pēc Eiropas Komisijas preses dienesta un ES ārpolitikas dienesta pārstāvja Petera Stano sacītā, Eiropas Savienība turpina strādāt pie personu saraksta, pret kurām tiek plānoti ierobežojošie pasākumi sakarā ar situāciju Baltkrievijā.

Ziņu lente
0