Politika

Krievijas ĀM pārstāve uzdevusi jautājumus Vācijai Alekseja Navaļnija lietā

© Sputnik / Сергей ГунеевБрифинг официального представителя МИД РФ М. Захаровой
Брифинг официального представителя МИД РФ М. Захаровой - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas ĀM oficiālā pārstāve pauda neizpratni par to, kāpēc par pacienta izmeklēšanu un diagnozēm spriež politiķi, nevis Vācijas likumsargājošo un veselības aprūpes iestāžu pārstāvji.

RĪGA, 7. septembris — Sputnik. Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova reaģēja uz Vācijas ārlietu ministra Haiko Māsa apgalvojumu par to, ka Berlīne apstiprinājusi Krievijas tiesiskās palīdzības pieprasījumu Alekseja Navaļnija lietā, un uzdeva virkni jautājumu, vēsta RIA Novosti.

ĀM pārstāve savā lapā Facebook, atsaucoties uz medijiem, pastāstīja, ka H.Māss  informējis: "Vācijas varasiestādes jau sen devušas pozitīvu atbildi Krievijas tiesiskās palīdzības pieprasījumam Alekseja Navaļnija lietā – nav iemesla to nedarīt, tomēr pagaidām vēl turpinās pacienta izmeklēšana klīnikā."

Tāpat, vēstīja ĀM pārstāve, Māss atzīmējis, ka Krievijas vēstnieks Sergejs Ņečajevs jau informēts: pieprasījuma saskaņošanai šķēršļi netiek likti.

To komentējot, Zaharova konstatēja, ka viņai ir vairāki jautājumi Vācijas Ārlietu ministrijai.

"Ja turpinās pacienta izmeklēšana, kā var sniegt politiskus paziņojumus, turklāt vēl izteikt apsūdzības?" viņa jautāja.

Krievijas ĀM oficiālā pārstāve pauda neizpratni arī par to, kāpēc par pacienta izmeklēšanu un diagnozēm spriež politiķi, nevis Vācijas likumsargājošo un veselības aprūpes iestāžu pārstāvji.

"Gan tiesībsargājošo iestāžu līnijā, gan ārstu līnijā (ir formāls pieprasījums – red.) Tas bija nosūtīts jau augustā. Nesen izskanēja papildu sadarbības ierosinājums no Krievijas mediķu puses. Un Vācijas ĀM tas ir labi zināms," piebilda Zaharova.

Немецкие медики везут Алексея Навального в клинику Шарите, Берлин - Sputnik Latvija
Krievijas speciālisti piedāvā vācu ārstiem kopīgi izanalizēt Navaļnija veselības stāvokli

"Kāpēc tad informācijas apmaiņa nav sākusies? Kāpēc nav sācies šajā jautājumā kompetento speciālistu praktiskais darbs, bet gan turpinās politiski lozungi ekspertu slēdzienu vietā?" viņa turpināja.

Tāpat Zaharova painteresējās, kādus "faktoloģiskos datus Vācijas puse iesniegusi partneriem NATO un ES, kas pamudinājusi viņus nākt klajā ar identiskiem politiskajiem paziņojumiem", un  apjautājās, kad Krievijas vēstniecība Berlīnē varēs saņemt oficiālas atbildes uz pieprasīto informāciju, lai nodotu to Maskavai.

"Kāpēc tad īsti Vācija neatklāj datus, uz ko atsaucas?" taujāja Zaharova.

27. augustā Krievijas Ģenerālprokuratūra nosūtīja tiesiskās palīdzības pieprasījumu Vācijas federālajam tieslietu resoram. 4. septembrī Tieslietu ministrija informēja, ka apstiprinājusi to un nodevusi Berlīnes Tieslietu pārvaldei, kas savukārt informēja, ka izskata pieprasījumu sadarbībā ar federālajām iestādēm, lēmums par tā saskaņošanu tiks pieņemts altbilstoši konsultāciju rezultātam.

20. augustā lidmašīna, kurā Navaļnijs devās no Tomskas uz Maskavu, veica ārkārtas nosēšanos Omskā tāpēc, ka opozicionāram kļuva slikti. Viņš tika nogādāts ātrās palīdzības slimnīcā, un reģionālā Veselības ministrija informēja, ka pacients atrodas reanimācijā. Navaļnija preses sekretāre Kira Jarmiša iepriekš izteica pieņēmumu, ka Navaļnijam ir toksiska saindēšanās. Omskas mediķi nekonstatēja nekādas indes vai to pēdas pacienta asinīs un urīnā. Slimnīcas galvenais ārsts pastāstīja žurnālistiem, ka par galveno darba diagnozi uzskata vielmaiņas traucējumus, kas radījuši krasu cukura satura krišanos asinīs.

Рассмотрение административного дела в отношении Алексея Навального в Симоновском суде - Sputnik Latvija
Vācijā paziņoja, ka Navaļnijs esot saindēts ar "Novičok" indi

Pēc Krievijas un Vācijas ārstu konsīlija un Navaļnija stāvokļa stabilizēšanas tuviniekiem tika dota atļauja nogādāt viņu Vācijā.

Dažas dienas pēc blogera pārvešanas uz Vāciju valdība, atsaucoties uz kara mediķiem, apgalvoja, ka viņš esot "saindēts" ar substanci no militāro vielu grupas "Novičok".

Iepriekš H. Māss piedraudēja Krievijai ar Vācijas un tās partneru "reakciju", ja Maskava nesniegs "skaidrojumus" šajā lietā. Berlīne uzskata, ka Navaļnijs tika saindēts un cer, ka "nopietnais noziegums" tiks atklāts. Ministrs pauda pārliecību, ka Krievijas valdībai jābūt ieinteresētai sniegt pierādījumus, ja tai nav nekāda sakara ar uzbrukumu.

Jāpiebilst, ka Zaharova norādīja: Maskava nav pārliecināta, vai Vācijas valdība nespēlē dubultu spēli. Viņa akcentēja, ka Krievija ir gatava sadarboties ar Vāciju 24 stundas diennaktī.

Ziņu lente
0