Baltija neko nepanāks: kāpēc Lukašenko neiekļaus ES sankciju sarakstā

© Sputnik / Григорий Сысоев / Pāriet pie mediju bankasПрезидент Белоруссии Александр Лукашенко
Президент Белоруссии Александр Лукашенко - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko izbēgs no Eiropas Savienības sankcijām, jo rietumvalstis vēlas saglabāt dialoga iespējas ar viņu.

RĪGA, 4. septembris – Sputnik. Eiropas Savienība neiekļaus Baltkrievijas prezidentu Aleksandru Lukašenko sankciju sarakstā Vācijas, Francijas un Itālijas nostājas dēļ, raksta avīze Welt ar atsauci uz saviem informācijas avotiem.

Герб и флаг Республики Беларусь - Sputnik Latvija
Politika
Politologs pastāstīja, kāpēc Lukašenko nav ES sankciju sarakstā

Trīs Eiropas valstis paziņoja, ka, "neraugoties uz visiem apstākļiem, sakaru kanāli ar Lukašenko ir jātur atvērti", jo, viņuprāt, viņa iekļaušana melnajā sarakstā nozīmēs pilnu dialoga izbeigšanu ar Minsku. Par ierobežojošo pasākumu ieviešanu pret Baltkrievijas prezidentu pirmām kārtām uzstājās Baltija un Polija.

Saskaņā ar izdevuma datiem, oficiālais saraksts tiks publicēts nākamnedēļ vai pēc nedēļas.

Atgādināsim, ka Baltkrievijā kopš 9. augusta turpinās protesta akcijas pēc prezidenta vēlēšanām, kurās, saskaņā ar Centrālās vēlēšanu komitejas oficiālajiem datiem, uzvarēja Aleksandrs Lukašenko ar 80,1% vēlētāju balsu. Otrajā vietā ir opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska, kura ieguva nedaudz vairāk par 10% balsu. Opozīcija neatzina oficiālos vēlēšanu rezultātus. Tihanovska izbraukusi no valsts uz Lietuvu.

ES paziņoja, ka neuzskata Baltkrievijā notikušās prezidenta vēlēšanas par taisnīgām un godīgām, kā arī atteicās atzīt to rezultātus. Turklāt ES līderi vienojās par individuālo sankciju ieviešanu pret Baltkrieviju par vardarbības pielietošanu pret demonstrantiem un, kā uzskata Eiropas Savienībā, par vēlēšanu falsifikāciju. Saraksts, kurā jābūt iekļautiem aptuveni 20 augstākā līmeņa ierēdņiem, pagaidām tiek saskaņots ES Padomē. Eiropas Savienība grasās sniegt finanšu palīdzību pilsoņu sabiedrībai, neatkarīgajiem medijiem, kā arī cilvēkiem, kuri cietuši no Baltkrievijas kārtības sargu izdarībām.

Обращение президента Белоруссии А. Лукашенко накануне президентских выборов - Sputnik Latvija
Jurists: Latvijas sankcijas pret Lukašenko neatbilst tiesiskajām normām

31. augustā tika paziņots, ka Baltijas valstis veica sava personu saraksta saskaņošanu, pret kurām tiks ieviestas sankcijas. Tajā iekļauts prezidents Aleksandrs Lukašenko un vēl 29 Baltkrievijas amatpersonas.

Eiropas Savienība savu sarakstu pagaidām nav publiskojusi.

2. septembrī Minska paziņoja par asimetrisku individuālo sankciju ieviešanu attiecībā pret Latvijas, Lietuvas un Igaunijas pārstāvjiem. Ierobežojošie pasākumi būs spēkā arī KF teritorijā. Turklāt, pēc Lukašenko sacītā, Baltkrievijā apspriež jautājumu par preču tranzīta pārorientēšanu no Baltijas uz KF ostām.

Ziņu lente
0