Lihtenšteina pieprasījusi Čehijai atdot pēc kara konfiscētās teritorijas

© Sputnik / Александр Вильф / Pāriet pie mediju bankasГорода мира. Вадуц
Города мира. Вадуц - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Abu valstu starpā valda domstarpības jautājumā par Lihtenšteinu dzimtas īpašuma konfiskāciju.

RĪGA, 24. augusts — Sputnik. Lihtenšteinas valdība iesniegusi sūdzību Eiropas cilvēktiesību tiesā, pieprasot atgriezt valstij zemes, ko čehija konfiscējusi Otrā pasaules kara rezultātā, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz Financial Times.

Abu valstu starpā valda domstarpības jautājumā par Lihtenšteinu dzimtas īpašuma konfiskāciju, piemēram, Morāvijā, uz Beneša dekrētu pamata, saskaņā ar kuriem Lihtenšteinas kņazi tika pasludināti par Vācijas nacistiskā režīma kolaborantiem. Kņaziste vērtē, ka bijušās Čehoslovākijas darbības bija nepamatotas, jo dekrētiem bija jāattiecas uz Vācijas, nevis Lihtenšteinas pilsoņiem.

Посол России в Латвии Евгений Лукьянов - Sputnik Latvija
Politika
"Zaudējumu" temats ir slēgts: kā Krievija ir gatava apspriest vēsturi ar Latviju

Lihtenšteina vēlas apstrīdēt Čehijas suverenitāti pār teritoriju vairāk nekā divu tūkstošu kvadrātkilometru platībā, kas vairāk nekā desmitkārt pārsniedz pašreizējo kņazistes teritoriju. Šīs zemes ietver Valtices rezidenci, kas celta baroka stilā un neogotisko Lednices pili, kas iekļautas UNESCO Kultūras mantojuma sarakstā.

"Mūsu acīz Čehoslovākijas dekrētu nelikumīgā pielietošana un to sekas ir neatrisināts jautājums. Konfiskācija bez kompensācijas ir nepieļaujama," izdevumam Financial Times pastāstīja Lihtenšteinas ārlietu ministre Katrīna Egenbergere.

Čehijas ārlietu ministra vietnieks Martins Smoļeks informēja, kāds ir valsts viedoklis šajā jautājumā. Pēc viņa domām, lieta nav jāizskata ECT, jo tiesa neizskata jautājumus, kas radušies pirms Eiropas Cilvēktiesību konvencijas pieņemšanas.

Ziņu lente
0