Lieks "caurums sētā". Kanāls Baltijas strēlē atkal izraisījis skandālu

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kanāls pāri Baltijas strēlei no jauna radījis strīdus Polijas sabiedrībā. Opozīcija uzskata, ka tas apdraud valsti, bet vienkāršajiem pilsoņiem šķiet, ka tā ir tukša naudas šķiešana.

RĪGA, 23. augusts – Sputnik. Kanāla būvdarbu ideja Polijā tiek apspriesta jau sen, taču tagad tā ir tuva īstenošanai. Pērn tika sākta kuģošanas kanāla būvdarbu organizācija pāri Baltijas strēlei. Pēc varasiestāžu domām, kanāls ļaus kuģiem ieiet Vislas līcī un Elblongas pilsētas ostā tieši, ne pa apkārtceļu pa Krievijas kontrolēto Baltijas šaurumu, stāsta radio Sputnik autore Olga Gavrilova.

Ilgus gadus šī ideja bija drošs trumpis valdošās partijas "Likums un taisnība" priekšvēlēšanu kampaņu laikā. 2018. gada oktobrī viens no partiias līderiem Jaroslavs Kačinskis pat ieraka strēlē simbolisku lāpstu, simbolizējot kanāla būvdarbu sākumu, stāsta Sputnik Lietuva.

Рубка леса - Sputnik Latvija
The Guardian: meža izciršana Baltijas strēlē apdraud visu Eiropu

Sākumā ideja daudziem nepatika. Lielākie strīdi bija ap drošības jautājumu. Pat daži Aizsardzības ministrijas ierēdņi iebilda pret ieceri, jo uzskatīja, ka kanāla būvdarbi diezin vai spēj celt valsts aizsardzības spējas, bet Elblongas osta ir pārāk maza karakuģu vajadzībām ar iegrimi virs trim metriem.

Šaubas radīja arī jautājums, vai investīcijas būvdarbos ir saprātīgas. Izdevuma "Gazeta" lasītāji uzskata, ka tā ir velti izšķiesta nauda. Viņi sarkastiski atzīmēja: patiešām, kanālam ir milzu nozīme laikmetā, kad pastāv hiperskaņas raķetes, kas var aptuveni četru minūšu laikā sasniegt Varšavu no Kaļiņingradas apgabala. Pie tam tajā nespēs ieiet neviens nopietns kuģis. Nav saprotams arī tas, kā var uzlaboties drošība, ja Polija ar saviem būvdarbiem provocē Krieviju, ko diezin vai nobiedēs lieks caurums sētā.

Iebilst arī poļu ekologi, kuri uzskata, ka valdība atteikusies saskaņot kanāla būvdarbus ar Eiropas Komisiju, zinot, ka Eiropas fondi diezin vai ieguldīs līdzekļus projektā, ko plānots īstenot Eiropas progammas "Natura 2000" ietvaros aizsargājamā teritorijā.

Tiesa, valdība dzird visus iebildumus, tomēr joprojām turpina būvdarbus – politiķi apgalvo, ka pētījumu rezultāti liecina: tas palīdzēs stiprināt drošību.

Ziņu lente
0