ASV pastāstīja par "diviem soļiem" pārrunās par līgumu START

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Pāriet pie mediju bankasТранспортно-пусковая установка межконтинентальных баллистических ракет "Тополь-М"
Транспортно-пусковая установка межконтинентальных баллистических ракет Тополь-М - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Līgums par stratēģiskā bruņojuma ierobežošanu ir vienīgā spēkā esošā vienošanās Krievijas un ASV starpā, kas paredz bruņojuma ierobežošanu.

RĪGA, 17. augusts – Sputnik. Ķīnas iekļaušana dialogā par apbruņošanos ir ASV un Krievijas "kopīgo interešu" lokā, taču Pekina nevēlas piedalīties trīspusējā diskusijā, tāpēc Vašingtona varētu izvēlēties "divu soļu" variantu: izstrādāt jaunas aprises sadarbībai ar Maskavu un tikai pēc tam censties panākt pārrunas par triju valstu vienošanos, intervijā japāņu izdevumam Nikkei pastāstīja ASV speciālais pārstāvis bruņojuma kontroles jautājumos Maršals Billingslijs, vēsta RIA Novosti.

Ядерные испытания - Sputnik Latvija
Krievijas Ģenerālštābs nosaucis kodolieroču pielietošanas nosacījumus

Trešais Līgums par stratēģiskā bruņojuma ierobežošanu (NEW START) ir vienīgā spēkā esošā vienošanās Krievijas un ASV starpā, kas paredz bruņojuma ierobežošanu. Tā darbības termiņš beidzas 2021. gada 5. februāri. Iepriekš Krievijas prezidents Vladimirs Putins ierosināja pagarināt tā termiņu uz pieciem gadiem bez iepriekšējiem noteikumiem. ASV administrācija dažādos līmeņos uzsver, ka pārrunās jāiesaista Ķīna, lai izstrādātu jaunu trīspusēju kodolvienošanos starp Krieviju, Ķīnu un ASV. Pekina šo ideju noraida. Billingslijam tuvākajā laikā ieplānota tikšanās Vīnē ar Krievijas ārlietu ministra vietnieku Sergeju Rjabkovu. Viena no sarunas tēmām būs START nākotne.

"Ilgtermiņa perspektīvā Ķīnas arsenāla palielināšanās varētu dažādā līmenī skart Krievijas drošību. Ķīnas sadarbība atbruņošanās jomā atrodas Krievijas un ASV kopīgo interešu lokā," izdevums citēja amerikāņu politiķa teikto.

Billingslijs atgādināja, ka ASV prezidents Donalds Tramps uzskata par iespējamu pagarināt līgumu bez papildu noteikumiem. Turklāt, vēsta Nikkei, ASV pārstāvis pieļāva iespēju, ka Vašingtona centīsies dialogā ar Krieviju zināmā mērā ietekmēt Ķīnu un var izšķirties par "divu soļu variantu".

"Divpusējas pārrunas būtu ļoti gudra metode," viņš apliecināja.

Ziņu lente
0