Sputnik Baltkrievija korespondentu aizturēja Minskā no rīta pēc vēlēšanām

© Sputnik / Виктор ТолочкоКорреспондент Sputnik Евгений Олейник
Корреспондент Sputnik Евгений Олейник - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Joprojām nav zināms dažu Krievijas žurnālistu liktenis, kuri tika aizturēti Minskā protestu laikā.

RĪGA, 11. augusts – Sputnik. Sputnik Baltkrievija korespondents Jevgēņijs Oļeiņiks tika aizturēts Minskā agrā rītā 10. augustā, vēsta izdevums.

Неспокойная ночь: как выглядели улицы Минска во время протестов - Sputnik Latvija
Video
Lozungi, sprādzieni un barikādes: protesta akcijas Minskas ielās prezidenta vēlēšanu naktī

Svētdien Baltkrievijā notika prezidenta vēlēšanas. Saskaņā ar CVK datiem, esošais valsts vadītājs Aleksandrs Lukašenko iegūst 81,35% balsu, otrajā vietā ir Svetlana Tihanovska ar 8%. Taču Svetlanas Tihanovskas štābā paziņoja, ka neatzīst CVK rezultātus, atzīmējot, ka dati no iecirkņiem visos republikas rajonos rāda, ka viņa ieguvusi 70-80%.

Svētdienas vakarā, pēc vēlēšanu iecirkņu slēgšanas, vairākās Baltkrievijas pilsētās sākās masveida nesankcionētas protesta akcijas. Protestētāji Minskas centrā būvēja barikādes no atkritumu tvertnēm. Milicija pielietoja pret viņiem asaru gāzi, ūdensmetējus un gaismas un trokšņa granātas, kā arī izstūma protestētājus no pilsētas centra. Opozīcijas akcijas rezultātā tika aizturēti 3000 cilvēku, aptuveni 100 cieta, bojāgājušo nav, vēsta valsts IeM.

Starp aizturētajiem izrādījās arī Sputnik Baltkrievija korespondents Jevgēņijs Oļeiņiks.

"Es taisīju reportāžu no ātrās palīdzības slimnīcas, naktī atrados tur. Pabeidzu darbu aptuveni plkst. 5:30, kājām aizgāju uz autobusa pieturu, jo nebija iespējams izsaukt taksometru: Interneta servisi nestrādāja, pa telefonu nevarēja sazvanīt. Krustojumā Galvenās pasta nodaļas rajonā ieraudzīju, kā brauc spectehnika, nolēmu iztaisīt foto arhīvam. Redzams, ka attēli uzņemti plkst. 5:48," pastāstīja Sputnik korespondents.

Pēc viņa sacītā, viņš teju paspēja uzņemt foto, kad pie viņa pieskrēja trīs OMON darbinieki, no kuriem viens uzreiz sāka sist viņu, turklāt otrais pacentās savaldīt dienesta biedru.

"Es kliedzu: "Prese, prese, Sputnik Baltkrievija." Uz krūtīm visu šo laiku karājās apliecība. Viņi sāka vaicāt, ko es daru. Es parādīju fotogrāfijas: tās pieprasīja izdzēst, es bez liekiem vārdiem piekritu. Un pēc tam viņi pakonsultējās un pateica, ka mani tomēr aiztur, rajona iekšlietu pārvaldē tiks skaidrībā," saka Oļeiņiks.

Pēc tam viņu nodeva citiem OMON darbiniekiem, kuri atbrauca ar mikroautobusu.

"Tur uzreiz sāka pavēlēt "gulties uz grīdas", sist no visām pusēm ar dūrēm, viens no viņiem atņēma manu telefonu un sāka sist mani ar to pa galvu – kliegt, lai es nosaucu paroli, nācās pateikt. Parakņājās manā telefonā, pēc tam atkal atdeva mani citiem likumsargiem, tie bija jau ar autobusu," turpina stāstīt žurnālists.

Президент Латвии Эгилс Левитс - Sputnik Latvija
Politika
Levits aicina atbrīvot Baltkrievijā arestētos protestu dalībniekus

Pēc Sputnik Baltkrievija korespondenta sacītā, likumsargi pielietoja spēku, pastāvīgi izlocīja rokas, taču speclīdzekļus nepielietoja.

"Kad es nokritu no "bezdelīgas", saņēmu dažus kāju spērienus, taču es aizsedzos. Bija sāpīgi, taču man vairāk sastinga ķermenis, kad mēs, saliekušies sēdējām uz krēsliem, galva bija vienā līmenī ar ceļgaliem. Nedeva mainīt stāvokli, laikam, lai mēs neredzam to cilvēku sejas, kuri mūs aizturēja," pateica žurnālists.

Uz jautājumu par to, kāpēc viņu aizturēja, kārtības sargi atbildēja, ka "rajona iekšlietu pārvaldē tikšot skaidrībā". Pēc viņa sacītā, attieksme pret aizturētajiem "bijusi kā pret lopiem".

"Kad es teicu, ka esmu Sputnik Baltkrievija žurnālists, tad vienkārši dabūju ar mobilo pa galvu, vai pa pakausi… Es sen rakstu par miliciju un likumsargiem. Tādu attieksmi nebiju sastapis," piebilda Oļeiņiks.

Turklāt, kā atzīmēja žurnālists, pašā nodaļā miliči bija dažādi – kāds aicināja nomierināties, kāds ņirgājās. "Pirms iziešanas mums bija jāparaksta protokols par dalību nesankcionētā mītiņā, par to, ka pilnībā piekrītam gaidīt tiesu. Es palūdzu, lai mani iepazīstina ar lietas materiāliem, man atteica, paziņojot, ka lietas materiāli aizgājuši uz tiesu," pateica korespondents.

Naktī no 9. uz 10. augustu tika aizturēti arī citi mediju darbinieki. Piemēram, ir ziņas par to, ka cieta Associated Press korespondents, RT militārais korespondents Semjons Pegovs un vairāki aģentūras Ruptly telereportieri. Daily Storm galvenā redaktore Aļona Sivkova paziņoja RIA Novosti par to, ka izdevuma žurnālistus Minskā aizturēšanas laikā piekāva. Tāpat viņa atzīmēja, ka cietis arī viņu kolēģis no "Meduza" Maksims Solopovs. Oficiāli paziņojumi par Krievijas pilsoņu aizturēšanām Baltkrievijā joprojām nav saņemti, paziņoja Krievijas vēstniecībā.

МВД полностью контролирует ситуацию в Минске и других областных городах - Sputnik Latvija
Naktī Minskā notika protesta akcijas

Krievija nodarbojas ar situāciju ar žurnālistu aizturēšanām Baltkrievijā un sagaida no baltkrievu partnera cienīgu attieksmi pret viņiem, paziņoja Krievijas ĀM oficiālā pārstāve Marija Zaharova.

RT un mediju grupas "Rossija segodņa" galvenā redaktore Margarita Simoņana aicināja Baltkrievijas varasiestādes un personīgi republikas prezidentu Aleksandru Lukašenko atbrīvot aizturētos žurnālistus.

Ziņu lente
0