"Taliban" pastāstīja, kur ņem ieročus

© AFP 2023 / Noorullah ShirzadaБоевики движения Талибан
Боевики движения Талибан - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kustība "Taliban" kategoriski noliedz aizdomas par to, ka bruņojumu tai varētu piegādāt Krievija vai Vidusāzijas valstis.

RĪGA, 9. augusts — Sputnik. Talibi uztur politiskus kontaktus ar Krieviju un citām reģiona valstīm, taču militāru sakaru nav. Ieročus kustība saņem cita starpā arī no Afganistānas armijas, telefona intervijā RIA Novosti pastāstīja "Taliban" politiskā ofisa oficiālais pārstāvis Suheils Šahins.

"Mūsu politiskais ofiss (Dohā – red.) uztur attiecības gan ar Krieviju, gan kaimiņvalstīm reģionā. Taču vienīgi politiskā līmenī. Runa nav par militārām attiecībām, un mēs kategoriski noliedzam jebkādus apsvērumus (par pretējo – red.). Tie var veidot arī miera līguma izjaukšanai paredzētās kampaņas daļa," teica Šahins.

Talibu oficiālais pārstāvis augstu novērtēja arī Krievijas lomu konflikta noregulēšanā Afganistānā.

"Es uzskatu, ka Krievijas loma šajā jautājumā ir ļoti liela. Valsts arī agrāk veica lietu darbu, kad Maskavā uzņēma tikšanos Afganistānas jautājumā. Mēs tur bijām pirmo reizi," norādīja Šahins.

"Kas attiecas uz mūsu rīcībā esošo bruņojumu, mums Afganistānā ir ieroču rezerves, un mēs arī iepērkam ieročus no Kabulas administrācijas – no armijas. Reiz parādījās ziņas, ka viņiem pazuduši vai nozagti simtiem tūkstošu vienību ieroču. Tos ieročus no viņiem nopirkām mēs. Kaut ko esam sagrābuši (kaujās – red.). Tāpēc mums ir lieli krājumi. Un tas viss ir saņemt no Kabulas administrācijas," paskaidroja Šahins.

Глава политического совета движения Талибан  (террористическая организация, запрещенная на территории России) в Катаре Шер Мохаммед Аббас Станакзай на втором заседании Московского формата консультаций по Афганистану. - Sputnik Latvija
ASV un "Taliban" parakstījuši miera līgumu

Ar ASV talibi izveidojuši militāro sakaru kanālu datu apmaiņai, atklāja "Taliban" pārstāvis.

"Mums tagad ir militārais sakaru kanāls, un kaut kādu pārkāpumu gadījumā mēs informējam viņus (ASV – red.), nosūtām ziņojumus, viņi rīkojas tāpat," apliecināja Šahins.

2020. gada februāra beigās Katarā radikālā afgāņu kustība "Taliban" un ASV parakstīja vienošanos par mieru, pirmo vairāk nekā 18 gadus ilgā kara laikā. Tā paredz ārvalstu spēku izvešanu no Afganistānas 14 mēnešu laikā un Afganistānas konfliktā iesaistīto pušu dialogu pēc gūstekņu apmaiņas darījuma. Līdz jūlija vidum vienošanās ietvaros amerikāņu karavīri atstāja piecas bāzes Afganistānā. Augusta sākumā ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo aicināja Afganistānas vecajo padomi atbrīvot ieslodzītos talibus un tādējādi novērst šķēršļus pārrunām.

Ziņu lente
0