Karalieni glābs alkohols. Kā pelna Elizabete II

© AFP 2023 / ARTHUR EDWARDSКоролева Великобритании Елизавета II во время своего 60-летнего юбилея правления, июль 2012
Королева Великобритании Елизавета II во время своего 60-летнего юбилея правления, июль 2012 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tūrisma ienākumu krituma fonā Bekingemas pils sākusi tirgot džinu. Pirmo karaliskā alkohola partiju izpirka diennakts laikā. Uz kārtas ir otrā. Visi pārdošanas rezultātā iegūtie līdzekļi tiks izlietoti unikālās Viņas Majestātes mākslas darbu kolekcijas uzturēšanai.

RĪGA, 2. augusts – Sputnik. Bekingemas pils ir spiesta meklēt papildu ienākumu avotus. Pandēmijas dēļ visas karaliskās rezidences tika slēgtas tūristu apmeklējumiem, kā dēļ britu karaliene un viņas ģimene var pazaudēt līdz 18 miljoniem britu mārciņu, jeb 20 miljonus eiro. Lai daļēji atgūtu zaudētos ienākumus, pilij nācies apgūt jaunu biznesa veidu – tur izveidoja Elizabetes Otrās džina ražošanu. Visi augi, uz kuru pamata izgatavo karalisko dzērienu, vāc Viņas Majestātes dārzos. Džins satur 12 augu komponentes, kuru vidū ir citrona verbena, vilkābeles ogas un zīdkoka lapas. Neliela partija jau ir nonākusi pārdošanā ar cenu 40 mārciņas par pudeli un tika izpirkta kā tikko cepti pīrādziņi. Drīz veikalos nonāks jauna džina partija, sola Bekingemas pilī.

Ienākumi no pārdošanas papildinās Royal Collection Trust fondu, kurš atbild par britu monarhijas dārgumu saglabāšanu, tai skaitā uztur karalisko mākslas darbu kolekciju. Tiek uzskatīts, ka tā ir viena no pēdējām lielajām Eiropas monarhu kolekcijām, kas ir palikusi neskarta. Džina pārdošana – tas ir labs mārketinga gājiens, jo džins ir Elizabetes Otrās iecienītākais dzēriens, atzīmēja radio Sputnik intervijā Lielbritānijas pētījumu centra vecākais zinātniskais darbinieks Oļegs Ohošins.

"Viņai patīk kokteilis uz džina un Dubonnet bāzes, franču stiprinātā aperitīva uz vīna bāzes, kuram piemīt hinīna koka garozas un zāļu aromāti. Un tas būs sava veida veltījums tradīcijai, kuru briti, protams, godā, jo Elizabete Otrā viņiem ir britu monarhijas sinonīms."

Džins britiem tomēr ir elitārs dzēriens, uzskata Oļegs Ohošins. Pēc Lielbritānijas mēriem, šis samērā dārgs dzēriens tiek pārdots, drīzāk, kā suvenīrs, nekā vienkārši parasts alkohols. Turklāt ienākumi no džina pārdošanas vairākas reizes piekāpjas ienākumiem no tūrisma, kurš ir svarīgākā sadaļa gan valsts budžetā, gan karaliskās ģimenes budžetā.

Turklāt, saskaņā ar britu mediju datiem, Bekingemas pils vēl ilgu laiku paliks slēgta. Un tas nozīmē nopietnas sekas tās štatam. Piemēram, jau ir sākusies brīvprātīgās Royal Collection Trust darbinieku aiziešanas programma. Fonda zaudējumi pandēmijas rezultāti lēsti vairāk nekā 730 tūkstošu eiro apmērā. Turklāt pils darbiniekiem jau ir iesaldēta alga un ir sākušās konsultācijas par pensiju iemaksu izmaiņām.

Королева Великобритании Елизавета II, июнь 2014 года - Sputnik Latvija
Elizabete II sūdzējusies Austrālijas premjeram, ka Tramps sabojājis viņas zālāju

Daudzi pils darbinieki baidās tikt atlaisti. Britu mediji rakstīja, ka "melnajā sarakstā" jau ir 250 cilvēki no Royal Collection Trust. Tiesa, ja jau klāsies pavisam smagi, tad zaudējumus no tūrisma karaliskā ģimene var kompensēt ar saviem ienākumiem no nekustamā īpašuma iznomāšanas, uzskata Oļegs Ohošins.

"Karaliskajai ģimenei pieder kolosāls nekustamo īpašumu fonds. Tā mazākā daļa ir Elizabetes Otrās un viņas ģimenes īpašumi. Piemēram, Balmoralas pils Skotijā un Lankasteras hercogiste, uz kurām karaliene pelna aptuveni tikpat daudz, cik viņas vecākais dēls uz Kornvolas hercogistes – aptuveni 20 miljonus britu mārciņu gadā. Turklāt, šo naudu viņi var tērēt savām vajadzībām un jaunāko paaudžu reprezentācijas funkcijām. Savukārt lielākā daļa ir apkopota tā saucamajos Kroņa īpašumos – Crown Estate. Šie nekustamie īpašumi, kuri tiek lēsti 14 miljardos britu mārciņu, arī pieder monarham, taču tiek pārvaldīti padoto interesēs. Tātad sākumā visa peļņa no ēku un tirdzniecības centru iznomāšanas nonāk budžetā, un pēc tam jau no šīs naudas valdība arī piešķir karaliskajai ģimenei subsīdijas. Tas ir tāds veltījums cieņai, demokrātija, jo patiesībā šī nauda ir saņemta kompānijas Crown Estate investīciju darbības rezultātā."

Ziņu lente
0