ASV izvedīs no Vācijas gandrīz 12 tūkstošus karavīru

© AFP / PATRIK STOLLARZРазгрузка американской военной техники в порту Бремерхафен в Германии
Разгрузка американской военной техники в порту Бремерхафен в Германии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV aizsardzības ministrs Marks Espers informēja, ka aptuveni 5600 karavīri no Vācijas tiks dislocēti NATO valstīs, austrumos un Melnās jūras rajonā.

RĪGA, 30. jūlijs Sputnik. ASV izvedīs no Vācijas 11,9 tūkstošus karavīru, samazinot kontingentu VFR no 36 līdz 24 tūkstošiem, preses konferencē informēja Pentagona vadītājs Marks Espers.

Viņš paskaidroja, ka, saskaņā ar kontingenta Eiropā vadības plāniem, no šī skaita aptuveni 5600 cilvēki tiks dislocēti NATO valstīs, bet 6400 atgriezīsies ASV, tomēr būs dislocēti Eiropā pēc rotācijas principa, vēsta RIA Novosti.

Учения вооруженных сил Воздушные Ястребы в мадонском крае - Sputnik Latvija
Helikopteri Black Hawk ieradušies Latvijā, lai demonstrētu ASV klātbūtni

Espers precizēja, ka 4500 tanku spēku karavīri atgriezīsies mājās, citas vienības turpinās dislokāciju pēc rotācijas principa "austrumos un melnās jūras rajonā", lai "pastiprinātu Krievijas savaldīšanu" un uzlabotu sabiedroto drošību dienvidaustrumu flangā.

Iznīcinātāju pulks pārvietosies uz Itāliju – "tuvāk Melnas jūras reģionam", kā izteicās politiķis.

Pēc Espera vārdiem, aptiveni 2500 Gaisa kara spēku karavīri Lielbritānijā, kuri nodarbojas ar lidmašīnu uzpildi, paliks karalistē.

Pentagona vadītājs piebilda, ka nākotnē ASV varētu pārvietot papildu spēkus uz Poliju un Baltijas valstīm.

Turklāt vēlāk, kad Varšava parakstīs vienošanos ar Vašingtonu par sadarbību aizsardzības jomā, Polijā tiks izvietots nesen izveidotā ASV Sauszemes spēku 5. korpusa štābs. Vienošanās cita starpā paredzēs arī Polijas finansiālo dalību amerikāņu spēku dislokācijā.

Посол Латвии в России Марис Риекстиньш - Sputnik Latvija
Latvijas vēstnieks KF: Baltija un Polija neizvietos amerikāņu brigādes

Militārā kontingenta izvešana sāksies dažu nedēļu laikā, precizēja Espers. Viņš konstatēja, ka šim nolūkam būs jāatrisina virkne ārpolitisku un organizatorisku jautajumu, tostarp arī par karaspēka dislokaciju jaunajās bāzes vietās.

Iepriekš ASV prezidents Donalds Tramps apsolīja samazināt amerikāņu karavīru skaitu Vācijā, jo Berlīne ir nokavējusi maksājumus NATO.

Savukārt Polija piedāvāja Vašingtonai iespēju pastāvīgi dislocēt savā teritorijā tanku divīziju. Pie tam Varšava ir gatava uzņemties izdevumus – aptuveni 1,5-2 miljardus dolāru.

Ziņu lente
0