Nosaukts BelAES pirmā bloka ražošanas ekspluatācijas uzsākšanas datums

© Foto : Vk / РУП "Белорусская АЭС"Белорусская АЭС, архивное фото
Белорусская АЭС, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šobrīd kodolobjektā paredzēta reaktora fiziskā palaišana un izmēģinājumi ekspluatācijas apstākļos. Paralēli tiek turpināti BelAES integrācijas darbi nacionālajā energosistēmā.

RĪGA, 26. jūlijs – Sputnik. BelAES tiek pabeigti instalēšanas darbi, kas ir nepieciešami, lai uzsāktu stacijas pirmā energobloka fizisko palaišanu, pilnībā ražošanas ekspluatācijā to plānots ieviest 2021. gada pirmajā ceturksnī, paziņoja Baltkrievijas enerģētikas ministrs Viktors Karankevičs, vēsta Sputnik Lietuva.

Президент Российской ассоциации прибалтийских исследований Николай Межевич - Sputnik Latvija
Ekonomists: lai kā Lietuva censtos, vienota fronte pret BelAES nav iznākusi

"Visās tehnoloģiskajās sistēmās tiek pabeigti instalēšanas darbi, kas ir nepieciešami, lai uzsāktu pirmā energobloka fizisko palaišanu. Šī posma ietvaros reaktorā pakāpeniski iekraus 163 siltumu izdalošus blokus ar kodoldegvielu ar sekojošu reaktora iekārtas jaudas uzņemšanu," citē ministra paziņojumu intervijā izdevumam "SB. Belarus segodņa" RIA Novosti.

Pēc viņa sacītā, pēc tam sāksies energobloka enerģētiskā palaišana: tiks izstrādātas un padoti valsts energosistēmai pirmās kilovatstundas no atomelektrostacijas. Pēc tam sekos pētnieciskās ražošanas ekspluatācija ar pakāpenisku iziešanu uz projekta jaudu un pirmā energobloka komplekso izmēģinājumu pie nominālās jaudas. "Pilnībā ražošanas ekspluatācijā to plānots ieviest 2021. gada pirmajā ceturksnī," precizēja Baltkrievijas Enerģētikas ministrijas vadītājs.

Viņš piebilda, ka paralēli turpinās BelAES integrācijas darbi nacionālajā energosistēmā. Tie iekļauj 800 megavatu augsta manevrējuma maksimālās rezerves avotu izbūve un elektrisko katlu ar kopējo jaudu 916 megavati izbūvi lielās elektrostacijās un katlu mājās. Īstenoti 1700 kilometru augstsprieguma elektrolīniju izbūves un rekonstrukcijas projekti, kas ļauj nodrošināt elektroenerģijas piegādi no stacijas jebkuram valsts reģionam.

Tāpat ministrs pastāstīja, ka, saskaņā ar Baltkrievijas un Krievijas starpvaldību vienošanos par atomelektrostacijas būvniecību,  paredzēts, ka BelAES energoblokos nokalpojusī kodoldegviela, kas iegādāta no Krievijas izpildošajām organizācijām, ir jāatgriež Krievijai. "Šobrīd tiek izstrādāta atsevišķa starpvaldību vienošanās ar konkrētiem mijiedarbības nosacījumiem ar Krievijas partneriem šajā jomā. Neapšaubāma prioritāte ir bijusi un paliek drošība," uzsvēra Karankevičs.

Baltkrievijas AES ar diviem reaktoriem VVER-1200 ar kopējo jaudu 2400 MW apmērā tiek būvēta netālu no Astravjecas pilsētas Grodņas apgabalā pēc Krievijas projekta "3+", kurš pilnībā atbilst starptautiskajām normām un SAEA drošības rekomendācijām. Baltkrievijas Enerģētikas ministrija ziņoja, ka BelAES pirmā energobloka reaktora iekārtas palaišana ieplānota šī gada jūlijā, bloka elektrības padošanas tīklā uzsākšana – septembrī-oktobrī. Taču jūnija beigās Baltkrievijas vēstnieks KF Vladimirs Semaško paziņoja, ka degvielas ielādēšana BelAES pirmajā energoblokā sāksies augustā, savukārt 22. jūlijā Savienības valsts sekretāra vietnieks Aleksejs Kubrins paziņoja, ka BelAES palaišana ir gaidāma pēc divām-trim nedēļām. Otrā energobloka palaišana, saskaņā ar aktuālāko informāciju, ir ieplānota 2022. gadā.

Lietuvas un Baltkrievijas strīds BelAES dēļ

Lietuvā praktiski uzreiz sāka uzstāties pret atomstacijas projektu, apgalvojot, ka tā var "radīt draudus" Baltijas republikai. Neskatoties uz to, ka kodolobjekts izgāja visas nepieciešamās un pat papildu pārbaudes no SAEA puses un citām profila institūcijām.

Белорусская АЭС, архивное фото  - Sputnik Latvija
Lietuvā sāk dalīt joda tabletes – gadījumam, ja BelAES notiks avārija

Lietuvas varasiestādes aicina visas Eiropas Savienības valstis atteikties no BelAES enerģijas iegādēm. Likumdošanas līmenī Baltijas republikā nolēma aizliegt stacijas elektroenerģijai nokļūt valsts tirgū. Tāpat stacijai tuvāko Lietuvas rajonu iedzīvotājiem izdala joda tabletes "avārijas" gadījumam.

Iepriekš kļuva zināms, ka valsts varasiestādes plāno sarīkot kārtējās reaģēšanas mācības uz iespējamajām "avārijām" kodolobjektā pēc tam, kad normalizēsies epidemioloģiskā situācija.

Saskaņā ar daudzu speciālistu vērtējumu, Lietuva nespēs panākt ES līmenī Baltkrievijas kodolobjekta boikotēšanu, jo pat "brāļu" republikas – Latvija un Igaunija – ar lielu piesardzību attiecas pret Viļņas asajiem izteicieniem un rīcību.

Turklāt daudzi eksperti uzskata, ka Viļņas pretestība BelAES jautājumā saistīta nevis ar jautājuma tehnisko vai ekoloģisko aspektu vai drošību, bet gan ar "aizvainojumu" Ignalinas AES zaudēšanas un bažu dēļ zaudēt savas visnotaļ vājās pozīcijas enerģētikas tirgū.

Ziņu lente
0