Gasparjans: Krievija jau aizmirsusi Baltiju, bet tā vēl dzied par "Krievijas draudiem"

© SputnikАрмен Гаспарян
Армен Гаспарян - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ne velti Baltija cilā "padomju okupācijas" un "Krievijas draudu" tēmas – tai ļoti nepatīk ciest zaudējumus tādēļ, ka no "agresorvalsts" nebrauc tūristi.

RĪGA, 24. jūlijs – Sputnik. Latvijas, Lietuvas un Igaunijas ārlietu ministri Edgars Rinkēvičs, Lins Linkēvičs un Urmass Reinsalu, kā arī ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo nākuši klajā ar kopīgu paziņojumu tā saucamās Velsa deklarācijas pieņemšanas gadadienā, kas nosodīja Baltijas valstu pievienošanu Padomju Savienībai.

"Krievijas draudu" apspriešana ir Baltijas valstu vienīgais ārpoilitiskais jautājums, kas vienmēr ir aktuāls, atzīmēja vēsturnieks un publicists Armens Gasparjans.

"Patlaban viss slāņojas uz Latvijas, Lietuvas un Igaunijas iestāšanās Padomju Savienībā 80. gadskārtu, tāpēc politiskās spekulācijas tikai plešas plašumā. Runa taču nav par to vēsturisko pieredzi, pie kuras apelē Baltijas valstis. Ja triju Baltijas valstu politiķi būtu vērīgi palasījuši tādu vēsturisku dokumentu, kā plāns "Ost", iespējams, viņi pārstātu murgot un nāktu pie jēgas," Gasparjans teica Sputnik Latvija.

Taču uz to cerēt nenākas, un viņi mēģina pastāvīgi aktualizēt šo tēmu, uzsvēra eksperts.

"Tam nav nekāda iemesla – ne no ģeopolitiskās konfigurācijas, ne sabiedrisko interešu un noskaņojuma viedokļa. Pārsvarā Krievijas iedzīvotāji jau sen ir aizmirsuši Baltiju. Tieši te jau slēpjas problēmas sakne. Viena lieta ir bez apstājas bīdīt uz priekšu pašiem savu rusofobiju, pavisam cita – ciest zaudējumus tādēļ, ka nebrauc tūristi no potenciālās agresorvalsts," uzsvēra Gasparjans.

Флаг Соединенных Штатов Америки - Sputnik Latvija
Politika
ASV Valsts departaments publicēja paziņojumu par PSRS Baltijas valstu "okupāciju"

Pēc viņa domām, Baltijas valstīs to ļoti labi saprot, bet tas, cik tuvs šis aspekts ir Maikam Pompeo, ir filozofisks jautājums.

"Man šķiet, viņš aizmirsa problēmu četru minūšu laikā pēc pārrunu beigām. Tuvākajā laikā Vašingtonai noteikti nebūs laika interesēties par Baltijas valstu problēmām. Labākajā gadījumā Pompeo teiks, lai Latvija, Lietuva un Igaunija vēršas Eiropas Savienībā, ja jau ir tās dalībvalstis. Tāpēc globālu politisku perspektīvu šai deklarācijai nebūs," piebilda Gasparjans.

Baltijas valstis regulāri apgalvo, ka 1940. gadā Padomju Savienība tās "okupējusi". Krievija jau vairākkārt norādījusi, ka ne par kādu Baltijas valstu "okupāciju" nevar būt ne runas, un Baltijas iestāšanās PSRS ir tālaika starptautiskajām normām atbilstoša. Turklāt republikās laikā, kad tās bija PSRS sastāvā (izņemot Vācijas okupācijas periodu), strādāja nacionālās varasiestādes.

Ziņu lente
0