Politika

Uzņēmēji Vācijā plāno atbildi ASV sankcijām pret "Ziemeļu straumi 2"

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasСтроительство газопровода "Северный поток-2" в Германии
Строительство газопровода Северный поток-2 в Германии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Uzņēmēji atzīmē, ka iespējami dažādi pasākumi, tostarp nav izslēgtas arī kontrasankcijas aizsardzībai. Bizness ir pārliecināts, ka jārīkojas arī Eiropas Savienībai.

RĪGA, 22. jūlijs - Sputnik. Vācijas ekonomikas Austrumu komitejaa izvērtē atbildes pasākumus ASV draudiem ieviest sankcijas pret "Ziemeļu straumi 2", tiek apspriestas pat kontrsankcijas, informēja komitejas izpilddirektors Mihaels Hārmss intervijā mediju grupas "Funke" izdevumiem, vēsta Sputnik Lietuva.

Iepriekš ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo inoformēja, ka Valsts departaments publicējis jaunus ieteikumus atbilstoši likumam par pretestību Krievijai ar sankciju starpniecību, iekļaujot dokumentā "Ziemeļu straumi 2" un "Turcijas straumes" otro cauruļvadu, uz ko iepriekš likums nebija attiecināts. Līdz ar to ASV sankcijas draud investīcijām un citām darbībām, kas saistītas ar šiem Krievijas eksporta gāzesvadiem. 

"Līdz šim mēs vienmēr ieteicām atturēties no stingriem pretpasākumiem ASV, jo mēs nevēlamies iekļūt skankciju spirālē. Tagad mūsu viedoklis ir mainījies," Hārmsa teikto citēja aģentūra RIA Novosti.

Viņš atzīmēja, ka komiteja izstrādā konkrētus pasākumus. "Tie var sniegties no nepārprotamiem politiskiem paziņojumiem un kompensācijām vietējām kompānijām līdz aizsardzības kontrsankcijām," piebilda Hārmss. 

Viņš brīdināja, ka ASV varasiestādes var bloķēt projektā strādājošo uzņēmumu kontus un attiecināt sankcijas uz bankām, kas finansē projektu. Hārmss piebilda, ka "ASV vēstniecība Berlīnē jau steidzina dažas firmas (noteikt – red.) konkrētus datumus pārrunām".

Hārmss norādīja, ka ASV sankciju draudi var kļūt par "bīstamu precedentu". "ES pienākums ir efektīvi pretoties. Ir jāizvairās no tā, ka citas valstis  nonāktu pie līdzīgām idejām," viņš teica.

Iepriekš Hārmss sarunā ar RIA Novosti paskaidroja, ka "Ziemeļu straumes 2" problēmas un citus suverēna rakstura jautājumus starp ASV un ES iespējams atrisināt tikai ar kompleksu vienošanos.

Трубоукладочное судно Solitaire - Sputnik Latvija
Viedoklis
Eiropa un Amerika sāk cīņu Krievijas dēļ

Vašingtonas soļus asi kritizē Austrijas un Vācijas valdība. piemēram, Vācijas ekonomikas Austrumu komitejas vadītājs Olivers Hermess, kurš pārstāv vācu kompāniju un uzņēmumu intereses Austrumeiropā un pēcpadomju teritorijā, nosauca sankciju draudus par bezprecedenta iejaukšanos Eiropas Savienības enerģētiskajā suverenitātē. Viņš piebilda, ka Eiropai vajadzīgs "efektīvs vairogs" kompānijām, kas "netaisni cietušas no ASV sankcijām, lai aizsargātu tās no finansiāliem zaudējumiem". 

"Ziemeļu straume 2" ir jauns gāzesvads eksportam no Krievijas uz Eiropu pāri Baltijas jūrai – tas ved no Ustjlugas Ļeņingradas apgabalā līdz Greifsvaldes rajonam Vācijā.

Gāzesvads ir vairāk nekā 1,2 tūkstošus kilometru garš. Abu "Ziemeļu straumes 2" gāzesvadu kopējā jauda – 55 miljardi kubikmetru gadā. "Ziemeļu straumes" un "Ziemeļu straumes 2" kopējā projektētā jauda – 110 miljardi kubikmetru gāzes gadā.

Ziņu lente
0