ASV Pārstāvju palāta atbalstījusi pastiprinātas sankcijas pret "Ziemeļu straumi 2"

© Sputnik / Джереми Хоган / Pāriet pie mediju bankasИнаугурация 45-го президента США Д. Трампа в Вашингтоне
Инаугурация 45-го президента США Д. Трампа в Вашингтоне - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Likumprojektu par sankciju pastiprināšanu iesniedza Republikāņu un Demokrātiskās partijas pārstāvji. Ierobežojumi vērsti arī pret kompānijām, kas nodrošina telpas kuģu modernizācijai un sniedz apdrošināšanas pakalpojumus.

RĪGA, 21. jūlijs — Sputnik. ASV Kongresa Pārstāvju palāta apstiprinājusi aizsardzības budžeta projekta grozījumus, kas paredz pastiprinātas sankcijas pret gāzesvadu "Ziemeļu straume 2", teikts palātas paziņojumā, vēsta RIA Novosti.

Kongresmeņi apstiprinājuši grozījumi vienbalsīgi.

​Likumprojektu par sankciju pastiprināšanu iesniedza Republikāņu un Demokrātiskās partijas pārstāvji. Ierobežojumi cita starpā vērsti arī pret kompānijām, kas izbūvē cauruļvadu, sniedz apdrošināšanas pakalpojumus vai nodrošina telpas gāzesvada izbūvei nepieciešamo kuģu tehniskajai modernizācijai.

ASV sankcijas pret Krievijas gāzes projektiem

15. jūlijā ASV Valsts departaments publicēja jaunus ieteikumus atbilstoši likumam par pretestību Krievijai ar sankciju starpniecību, iekļaujot dokumentā "Ziemeļu straumi 2" un "Turcijas straumes" otro cauruļvadu, uz ko iepriekš likums nebija attiecināts. Līdz ar to ASV sankcijas draud investīcijām un citām darbībām, kas saistītas ar šiem Krievijas eksporta gāzesvadiem.

Pēc būtības, dokuments neparedz atpakaļejošu efektu, tas ir, minēto projektu īstenošanas atbalsts pirms jaunās redakcijas publikācijas, kas pilnībā atbilda iepriekšējai, nevarētu radīt sankcijas. Taču jebkura šāda veida darbība no 15. jūlija, ja tās mērķis nav darbu pārtraukšana un izstāšanās no proekta, var radīt sekas – tas skar arī kompānijas, kas nodrošina būvdarbus un cauruļu izvilkšanu, ieskaitot finansiālos partnerus un cauruļvadu izbūves kuģu operatorus.

Спикер Палаты представителей США Нэнси Пелоси в Рокфеллер-центре в Нью-Йорке - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Tas jādara tūlīt pat": par ko ASV sodīs Krieviju

Krievijas Drošības padomes priekšsēdētāja vietnieks Dmitrijs Medvedevs nosauca ASV valdības soļus par "pārdrošību". Pēc viņa vārdiem, Krievijas projekti neatbilst ASV interesēm pasaules enerģētikas tirgū, bet sankcijas Vašingtona izmanto, lai apspiestu konkurentus.

Vašingtonas soļus asi kritizē Austrijas un Vācijas valdība. piemēram, Vācijas ekonomikas Austrumu komitejas vadītājs Olivers Hermess, kurš pārstāv vācu kompāniju un uzņēmumu intereses Austrumeiropā un pēcpadomju teritorijā, nosauca sankciju draudus par bezprecedenta iejaukšanos Eiropas Savienības enerģētiskajā suverenitātē.

"Ziemeļu straume 2" ir jauns gāzesvads eksportam no Krievijas uz Eiropu pāri Baltijas jūrai – tas ved no Ustjlugas Ļeņingradas apgabalā līdz Greifsvaldes rajonam Vācijā.

Gāzesvads ir vairāk nekā 1,2 tūkstošus kilometru garš. Abu "Ziemeļu straumes 2" gāzesvadu kopējā jauda – 55 miljardi kubikmetru gadā. "Ziemeļu straumes" un "Ziemeļu straumes 2" kopējā projektētā jauda – 110 miljardi kubikmetru gāzes gadā.

Ziņu lente
0