Krievijas ārlietu ministrs pastāstīja par Atvērto debesu līguma tālāko likteni

© Sputnik / Максим Блинов / Pāriet pie mediju bankasСамолёт авиационного наблюдения Ту-214ОН ("Открытое небо")
Самолёт авиационного наблюдения Ту-214ОН (Открытое небо) - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievija un Baltkrievija vēlas saglabāt Atvērto debesu līgumu un sadarbosies šajā jautājumā gaidāmajā ārkārtas konferencē, informēja Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.

RĪGA, 21. jūnijs — Sputnik. Atvērto debesu līguma dalībvalstu ārkārtas konference notiks 6. jūlijā, informēja Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs preses konferencē pēc pārrunām ar Baltkrievijas ārlietu ministru Vladimiru Makeju, vēsta RIA Novosti.

Самолет в небе. Архивное фото - Sputnik Latvija
Kas notiks, ja Latvija nodos Atvērto debesu līguma ietvaros saņemtos datus ASV

Diplomāti tikšanās gaitā apsprieda jautājumu par stratēģisko stabilitāti un bruņojuma kontroli. Puses bija vienisprātis: ASV anonsētā izstāšanās no Atvērto debesu līguma līdz ar lēmumu lauzt INF Līgumu kaitē globālajai drošībai un līgumu sistēmai bruņojuma kontroles jomā.

Lavrovs apstiprināja, ka 6. jūlijā tiks sasaukta līguma dalībvalstu konference, un abas valstis vienojušās cieši sadarboties jautājumā par Atvērto debesu līgumu.

"Krievija un Baltkrievija veido vienotu Atvērto debesu līgumu dalībvalstu grupu, un mēs neesam ieinteresēti saasināt starptautisko stāvokli, mūsu mērķis ir līdztiesīgs dialogs bez ultimātiem, bez nepamatotām apsūdzībām, ņemot vērā visu pušu intereses un bažas," piebilda Lavrovs.

ASV prezidents Donalds Tramps maija vidū paziņoja, ka Vašingtona izstājas no Atvērto debesu līguma un paliks ārpus vienošanās, kamēr Krievija "neizpildīs savas saistības". Pie tam viņš pieļāva, ka tiks izstrādātas jaunas vienošanās.

Krievija jau vairākkārt noraidījusi ASV pārmetumus par ADL pārkāpumiem. Krievijas ĀM paziņoja, ka Maskava vienosies ar ASV, arī jautājumā par ADL tikai uz dialoga pamata, un jebkādi Vašingtonas ultimāti ir nepieņemami.

Министр обороны Эстонии Юри Луйк. Архивное фото - Sputnik Latvija
Igaunijas Aizsardzības ministrijas vadītājs uzsvēra Atvērto debesu līguma nozīmi

Atvērto debesu līgumu pieņēma 27 Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas valstis 1992. gadā Helsinkos. Patlaban līgumu pilda 34 valstis.

Līgums paredz iespēju veikt novērošanas lidojumus un fotografēt virs EDSO dalībvalstu teritorijas ar mērķi saņemt ziņas par bruņotajiem spēkiem, militārajiem objektiem un karadarbību.

Līguma mērķis ir uzticības veicināšana, pilnveidojot karadarbības un bruņojuma kontroles jomā noslēgto līgumu ievērošanas kontroles mehānismus.

Ziņu lente
0