Par Krievijas gāzi un iemaksu kavēšanu NATO: Tramps izved pusi karaspēku no Vācijas

© Sputnik / Sergey MelkonovАмериканские военные передают привет
Американские военные передают привет - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV prezidents Donalds Tramps sola samazināt amerikāņu kareivju skaitu Vācijā līdz 25 tūkstošiem cilvēku, iemesli – nepietiekami lielas iemaksas NATO budžetā un "Ziemeļu straume 2".

RĪGA, 16. jūnijs – Sputnik. ASV prezidents Donalds Tramps paziņoja, ka VFR nepilda savas saistības attiecībā uz iemaksām NATO, turklāt maksā Krievijai miljardiem dolāru par energoresursiem, kamēr Vašingtona maksā par Vācijas aizsardzību. Šajā situācijā Tramps pieņēmis lēmumu izvest no šīs valsts gandrīz pusi amerikāņu kareivju.

"Kā jūs zināt, Vācija kavē savus maksājumus NATO. Viņi maksā 1% (no IKP), bet ir jāmaksā 2%... Kādēļ mums ir jāturpina darīt tas pats, ja viņi negrasās maksāt?" paziņoja Tramps.

Pēc viņa teiktā, amerikāņu kareivji tērē daudz naudas Vācijā. "Visur, kur ir bāzes, Vācija plaukst," paziņoja Tramps. Viņš atzīmēja, ka šobrīd VFR atrodas aptuveni 52 tūkstoši amerikāņu militārpersonu, un Vašingtona grasās izvest aptuveni pusi kontingenta.

"Šajā sakarā mēs samazinām (amerikāņu kontingenta) skaitu līdz 25 tūkstošiem militārpersonu. (…) Kāpēc Vācija maksā Krievijai miljardiem dolāru par energoresursiem? Paredzēts, ka mums tā ir jāaizstāv no Krievijas. Kā tas darbojas? Tas nedarbojas," sacīja Tramps.

Vācijas vēstniece ASV Emīlija Habere diskusijas ietvaros Starptautisko attiecību padomē atzīmēja, ka amerikāņu karaspēki atrodas Vācijā nevis valsts aizsardzības nolūkos, bet lai uzturētu transatlantisko drošību.

"Amerikas karaspēki (atrodas Vācijā) ne priekš Vācijas aizsardzības. Viņi tur ir transatlantiskās drošības aizsardzībai, kā arī Amerikas spēka demonstrēšanai Āfrikā, Āzijā," paziņoja Habere.

Iepriekš KF ĀM oficiālā pārstāve Marija Zaharova, komentējot informāciju par iespējamo amerikāņu karaspēku izvešanu no Vācijas, paziņoja, ka ASV derētu "paķert" līdzi arī nestratēģiskos kodolieročus.

Города мира. Вашингтон - Sputnik Latvija
Viedoklis
ASV tēlo cēlsirdīgu policistu attiecībās ar Vāciju

"Turklāt amerikāņi turpina aktīvi apgūt praktiskās izmantošanas paņēmienus ar tiem savstarpēju kodola misiju gaitā ar nekodola NATO dalībvalstu piedalīšanos, un tas uzskatāmi pārkāpj Līgumu par kodolieroču neizplatīšanu," piebilda diplomāte.

Turklāt Maskava ir pārliecināta, ka Eiropas valstis, turklāt tik spēcīgas, kā VFR, spēj pašas nodrošināt savu drošību bez uzbāzīgas amerikāņu aizbildnības, atzīmēja Zaharova.

"Turklāt tā, kā zināms, nebūt nav nesavtīga, par ko Vašingtona regulāri un visnotaļ uzstājīgi atgādina, sniedz norādījumus saviem Eiropas sabiedrotajiem, tai skaitā arī Berlīnei, attiecībā uz viņu ieguldījumu palielināšanu NATO kopējā budžetā, un dara to, maigi sakot, familiāri," piebilda KF ĀM pārstāve.

Ziņu lente
0