Ukraina cer "padzīt" Krieviju no ASV kosmiskajām programmām

© Sputnik / Сергей Мамонтов / Pāriet pie mediju bankasРакетный двигатель РД-180
Ракетный двигатель РД-180  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Raķešbūves nozarē Kijeva, tāpat kā Vašingtona patlaban ir atkarīga no Maskavas, jo neražo pirmās pakāpes dzinējusi.

RĪGA, 26. maijsSputnik. Ukraina var "padzīt" Krieviju no ASV kosmiskajiem projektiem, tikai šiem nolūkiem vispirms nāksies sakārtot raķešu dzinēju ražošanu, paziņoja valsts kosmiskās aģentūras vadītājs Vladimirs Usovs, vēsta RIA Novosti.

Intervijā izdevumam "Ļevij bereg" amatpersona konstatēja, ka pasaulē ir 10-12 valstis, kas spēj ražot savus kosmiskos aparātus un nesējraķetes, turklāt tikai piecās ir izstrādāts pils ražošanas cikls.

"Tas ir tāds savdabīgs elitārs klubs, kurā Ukraina saglabā savu subjekta statusu," skaidroja Usovs.

Viņš piezīmēja, ka raķešbūves nozarē Kijeva, tāpat kā Vašingtona patlaban ir atkarīga no Maskavas, jo neražo pirmās pakāpes dzinējusi. Tomēr ierēdnis ir pārliecināts, ka Ukraina var sākt ražot dzinējus un piegādāt tos ASV.

Ракетный двигатель РД-180  - Sputnik Latvija
ASV pastāstīja, kāpēc izmanto Krievijas raķešu dzinējus

"Mēs varam tos ražot, jo padomju laikos tamlīdzīgi dzinēji tika izstrādāti ar mūsu konstruktoru biroju spēkiem. Ja mēs to paveiksim, mums parādīsies nevis nomināls, bet gan reāls pilns ražošanas cikls, un mēs vairs nebūsim atkarīgi no Krievijas," atklāja Usovs.

Ukrainas kosmiskās aģentūras vadītājs vērtē, ka šī plāna īstenošanai atliek tikai sameklēt 30-40 miljonus dolāru.

Usovs pastāstīja, ka Krievijā ražotos dzinējus Savienotās Valstis izmanto nesējraķetēm Atlas ULA un vidējās klases raķetei Antares. Viņš norādīja, ka ASV meklē alternatīvu dzinējiem, un apgalvoja, ka Ukraina šajā ziņā var palīdzēt, ja izveidos atbilstošo ražošanu. Vēl vairāk, valsts jau iesniegusi amerikāņiem piedāvājumu, un tas esot izdevīgāks nekā Krievijas projekts. Usovs gan neprecizēja, ko tieši Kijeva piedāvājusi Vašingtonai, - valsts neražo Krievijas dzinēja analogus.

"Ja Ukrainas valdība pieņems atbilstošu politisko lēmumu, mēs vismaz varētu padzīt Krievijas kompānijas no projekta Antares," secināja Usovs.

Krievijā ražotie dzinēji RD-180 tiek uzstādīti ASV nesējraķetēm no Atlas saimes. Analītiķi norāda, ka tās tiek izmantotas "būtiskiem kosmiskajiem startiem ASV nacionālās drošības interesēs".

Iepriekš žurnāls National Interest stāstīja, ka likums liek ASV Gaisa spēkiem atteikties no RD-180, tomēr, saskaņā ar izdevuma prognozēm, tas nenotiks vismaz līdz 2024.gadam.

Arī ASV Kongress atzinis, ka tuvāko desmit gadu laikā nav iespējams aizvietot Krievijā ražotos dzinējus pret amerikāņu izstrādājumiem.

Ziņu lente
0