Eiropa glābj tūrismu: kuras valstis tiek atvērtas un kā strādās transports

© Sputnik / Сергей Мамонтов / Pāriet pie mediju bankasАмфитеатр Флавиев (Колизей) в Риме
Амфитеатр Флавиев (Колизей) в Риме - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Gaidāmā vasara Eiropas Savienības tūrisma jomā nebūs normāla esošās jaunā koronavīrusa izplatības apkarošanas dēļ, taču šī sezona var nebūt pilnībā pazaudēta, uzskata Eiropas Komisijā.

RĪGA, 15. maijs – Sputnik. Eiropu gaida vasaras tūrisma sezona, neraugoties uz situāciju, kas radusies saistībā ar Covid-19 pandēmiju, paziņoja eirokomisārs ekonomikas lietās Paolo Džentiloni intervijā avīzei País, vēsta RIA Novosti.

"Mūsu vēstījums ir tas, ka šovasar mums būs tūrisma sezona, lai arī ar drošības pasākumiem un ierobežojumiem, kuru iepriekš nav bijis," paziņoja Džentiloni.

Pēc viņa sacītā, šī sektora atjaunošanas pūliņi koncentrēsies trīs virzienos. "Pirmkārt, drošības pasākumi, kas tiks piemēroti transportā un izmitināšanās laikā atpūtas vietās. Otrkārt, robežu atvēršanas koordinēšana… Un visbeidzot, ir jāsaglabā patērētāju tiesības… krīze tūrisma sektorā nav jāapmaksā patērētājiem," paziņoja Džentiloni.

Pandēmijas priekšvakarā: cik naudas Latvijā iztērēja ārvalstu tūristi - Sputnik Latvija
Infografika
Cik naudas Latvijā iztērēja ārvalstu ceļotāji

Uz jautājumu par to, kādu aktivitātes līmeni tūrisma nozarē Džentiloni prognozē pēc pandēmijas beigām, viņš atbildēja, ka "dati liecina par 40% kritumu". Eirokomisārs piebilda, ka dažādās valstīs situācija var būt atšķirīga.

Virknē Eiropas valstu sākuši pakāpeniski atcelt koronavīrusa dēļ ieviestos ierobežojumus, tostarp pārvietošanās aizliegumu valsts ietvaros, tiek atvērtas kafejnīcas, restorāni, pludmales. Tiek mīkstināti ierobežojumi arī uz dažu valstu robežām, piemēram, Baltijas valstis atļaus saviem pilsoņiem brīvi pārvietoties reģiona robežu ietvaros no 15. maija. No 16. maija robežkontroles režīma mīkstināšana notiks arī uz Vācijas robežām ar Austriju, Šveici un Franciju. Tur tik atvērti visi robežkontroles punkti, kontrole nebūs sistemātiska, bet gan atlases kārtā. No 15. maija nav paredzēts pagarināt kontroli uz robežām ar Luksemburgu un Dāniju.

Tomēr tūristu braucieniem ES ārējās robežas pagaidām paliks slēgtas.

Eiropas Komisija iesaka sākumā atvērt robežas starp ES dalībvalstīm, kurām ir līdzīga epidemioloģiskā situācija, jeb starp tām valstīm, kur jaunā koronavīrusa izplatība tiek kontrolēta.

"Tā kā dalībvalstīm izdodas ierobežot vīrusa izplatību, vispārējie brīvās pārvietošanās ierobežojumi ir jāaizstāj ar mērķtiecīgākiem pasākumiem. Ja vispārējo ierobežojumu atcelšanu nepieļauj situācija veselības aprūpes nozarē, Eiropas Komisija piedāvā pakāpenisku un koordinētu pieeju, kura sākas ar ierobežojumu atcelšanu starp rajoniem vai ar dalībvalstīm ar pietiekami līdzīgu epidemioloģisko situāciju," teikts EK paziņojumā.

Eiropas Komisija prezentējusi arī virkni ieteikumu attiecībā uz transporta satiksmes un tūrisma atjaunošanu šogad. Ieteikumi transporta jomā iekļauj virkni punktu.

Туристы в фонтане Трокадеро возле Эйфелевой башни в Париже, Франция - Sputnik Latvija
Eiropas Savienība var atjaunot tūrismu tikai daļēji

"Ēdienu, dzērienus un citas preces vairs nedrīkst pārdot uz klāja, lai minimizētu kontaktus," teikts vienā no tiem.

Tāpat pasažieriem piedāvā pirkt biļetes un reģistrēties tiešsaistē, bagāžas nodošanas vietās un drošības kontroles zonā ir jāievēro distancēšanās prasības. Turklāt pasažieru skaitam uz transportlīdzekļa klāja jābūt samazinātam – vilcienos, autobusos, prāmjos. Vietās, kur fizisku distancēšanos nodrošināt ir sarežģītāk, piedāvāts ieviest citus aizsardzības pasākumus, piemēram sejas masku nēsāšanu. Turklāt tiek runāts par iespēju uzstādīt barjeras starp šoferiem un pasažieriem.

Transportlīdzekļos un dažāda transporta veida ostās jābūt roku dezinfekcijas gēliem. Paši transportlīdzekļi ir regulāri jādezinficē. Tāpat ir jāpastiprina ventilācija, taču, kur tas ir iespējams, ir jādod priekšroka dabiskai telpu vēdināšanai.

Ziņu lente
0