Eurostat: Latvijā ir pārāk maz medicīnas māsu un akušieru

© Sputnik / Sergey MelkonovМедсестры готовят материалы для операции
Медсестры готовят материалы для операции - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvija izrādījusies starp autsaideriem Eiropas Savienībā medicīnas māsu un akušieru skaita ziņā starp strādājošajiem.

RĪGA, 13. maijs — Sputnik. Ik gadus 12. maijā, Florensas Naitingeilas dzimšanas dienā, pasaule svin Starptautisko Māsu dienu. 2020. gads pasludināts par Starptautisko māsu un akušieru gadu, stāsta Eurostat.

Tagad ārsti, māsas un citi medicīnas darbinieki atrodas priekšējās rindās cīņā ar koronavīrusu. Viņi ir kļuvuši par mūsu sabiedrības jaunajiem varoņiem.

2019. gadā ES bija 4,45 miljoni māsu un akušieru, par pusmiljonu vairāk nekā 2012. gadā. Šajā profesijā bija nodarbināti 2,2% visu strādājošo ES, pie tam Vācijā – 3,4% no visiem strādājošajiem. Liels skaits māsu ir arī Somijā (3%), Beļģijā (2,9%) un Īrijā (2,8%).

Сотрудница больницы - Sputnik Latvija
Pasaulei trūkst sešu miljonu medmāsu

Tāpat Vācijā strādā trešā daļa (33%) visu ES strādājošo masu un akušieru – aptuveni pusotrs miljons cilvēku. Francijā strādā 15% no visām māsām ES (656 tūkstoši), Itālijā – 9% (411 tūkstoši).

No otras puses, 11 ES valstīs māsu skaits nepārsniedz 1,5% no visu strādājošo skaita. Vismazākais masu skaits fiksēts Bulgārijā (1,1%), tai seko Latvija un Luksemburga (1,2%), kā arī Igaunija, Kipra un Ungārija (1,3%).

Valsts kontroles dati liecina, ka Latvijā trūkst vismaz 3500 masu un aptuveni 300 akušieru. Tikai 52% māsu un 54% akušieru sāk darbu Latvijā pēc studiju beigām. Turklāt arī paaudžu maiņa nenorit pietiekami efektīvi: 55% mediķu un palīgpersonāla ir vecāki par 50 gadiem.

Ziņu lente
0