Apgāzts mīts par koronavīrusu, kas varētu novest pie katastrofas

© Sputnik / Илья Питалев / Pāriet pie mediju bankasМедицинские работники надевают защитные костюмы и маски для работы с больными с коронавирусной инфекцией
Медицинские работники надевают защитные костюмы и маски для работы с больными с коронавирусной инфекцией - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Zinātnieki konstatējuši, ka kolektīvās imunitātes izstrāde prasa, lai 70% iedzīvotāju būtu pārcietuši slimību vai saņēmuši vakcīnu.

RĪGA, 11. maijs — Sputnik. Nevienam reģionam 2020.gadā neizdosies iegūt kolektīvo imunitāti pret koronavīrusu, un visi apgalvojumi par tās esamību novedīs pie katastrofas veselības aprūpes sistēmā, paziņoja Džona Hopkinsa Sabiedriskās veselības skolas Epidemioloģijas departamenta zinātnieki Blumbergā, vēsta RIA Novosti.

Pie tādiem slēdzieniem zinātnieki nonākuši, ņemot vērā koronavīrusa SARS-Cov-2 izplatības statistiku. Viņi pievērsa uzmanību tlam, ka inficēto skaits nevienā valstī nav pārsniedzis 2-4% iedzīvotāju skaita, taču kolektīvās imunitātes izstrāde prasa, lai 70% iedzīvotāju būtu pārcietuši slimību vai saņēmuši vakcīnu.

Медицинские работники в отделении реанимации для больных с коронавирусной инфекцией - Sputnik Latvija
Nosaukta koronavīrusa bīstamākā īpašība

Kā piemēru zinātnieki minēja ASV. Patlaban valstī inficēti apmēram 1,25 miljoni cilvēku, taču kolektīvās imunitātes sasniegšanai bez vakcinēšanas nepieciešami vismaz 200 miljoni gadījumu, ja valstī dzīvo 328 miljoni cilvēku. Pie tam jau tagad var teikt, ka koronavīruss aiznesis katra piecsimtā Ņujorkas iedzīvotāja dzīvību.

Epidemiologi aicināja atteikties no mēģinājumiem tīšam inficēties ar koronavīrusu imunitātes labad. viņi atgādināja, ka 80.gados bija populāras tā saucamās "vējbaku ballītes", kuru mērķis bija inficēties ar vējbakām. Zinātnieki lūdza nerīkot tādas pašas ballītes, lai saslimtu ar Covid-19. Epidemiologi uzsvēra, ka koronavīrusa rezultātā ASV ik dienas mirst līdz divi tūkstoši cilvēku, bet vējbakas aiznesa vien 150 dzīvības gadā.

Pētnieki uzsvēra: ja koronavīruss turpinās izplatīties ASV tikpat strauji – pa 25 tūkstošiem jaunu slimības gadījumu dienā, tad kolektīvo imunitāti bez vakcīnas izdosies sasniegt 2021.gadā. Un vairāk nekā 500 tūkstoši amerikāņu samaksās par to ar savām dzīvībām.

Продажа медицинских масок в аптеках - Sputnik Latvija
Virusologs nosauca pasākumus, kuri saglabāsies arī pēc pašizolācijas mīkstināšanas

Koronavīrusa pandēmijas sākumā dažu valstu valdības iebilda pret stingriem ierobežojumiem, jo plānoja veidot kolektīvo imunitāti. Piemēram, tādu pieeju izvēlējās Lielbritānija. Valdība pieņēma lēmumu izolēt cilvēkus no riska grupas, taču pasākums nav sevi attaisnojis, un marta otrajā pusē Lielbritānijā tika ieviesti ierobežojošie pasākumi.

Koronavīrusa pandēmija aptvērusi gandrīz visu pasauli. PVO ziņoja, ka pasaule inficējušies vairāk nekā 3,8 miljoni cilvēku, aptuveni 280 tūkstoši ir miruši. Līdera vietu inficēto un upuru skaita ziņā ieņem ASV, Spānija un Itālija.

Ziņu lente
0