PVO: mēs neko neesam slēpuši no ASV

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasТедрос Адханом Гебрейесус
Тедрос Адханом Гебрейесус - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pasaules Veselības organizācijas vadītājs Tedross Adhanoms Gebreiesuss atbildēja uz ASV prezidenta Donalda Trampa apsūdzībām.

RĪGA, 21. aprīlis – Sputnik. Pasaules Veselības organizācija (PVO) neko neslēpj no ASV un citām valstīm saistībā ar cīņu pret Covid-19, paziņoja brīfingā Ženēvā PVO vadītājs Tedross Adhanoms Gebreiesuss.

Pagājušajā nedēļā ASV prezidents Donalds Tramps paziņoja par PVO finansēšanas apturēšanu, jo organizācija it kā savlaicīgi neesot sniegusi ASV informāciju par koronavīrusu, kā arī nepastāstīja patiesību par vīrusu pasaules sabiedrībai. Tāpat viņš apsūdzēja organizāciju tajā, ka tā neizmeklēja ticamas ziņas no Uhaņas, kuras bija pretrunā ar Ķīnas varasiestāžu oficiālo informāciju.

Pēc Gebreiesusa sacītā, ASV Slimību profilakses un kontroles centru (CDC) speciālisti strādāja ar PVO kopš pirmās pandēmijas dienas.

Бригада скорой медицинской помощи доставила пациента с подозрением на коронавирус в больницу в Коммунарке - Sputnik Latvija
PVO noraizējusies par situāciju pandēmijas jomā vairākās pasaules valstīs

"Mūs atbalstīja ļoti daudz ekspertu no CDC, sevišķi uzreiz pēc tam, kad sākās pandēmija. PVO sadarbībai ar CDC ir ilga vēsture, tā nesākās ar šo pandēmiju. No vienas puses, Centru darbinieku klātbūtne palīdz. Bet no otras, nozīmē, ka nekas nevarēja būt slēpts no CDC. Sākot ar pirmo dienu. Jo amerikāņi strādāja ar mums, un PVO ir atvērta, mēs neko neslēpjam. Mēs vēlamies, lai visas valstis saņem paziņojumus uzreiz. Jo tas palīdzēs valstīm sagatavoties," sacīja viņš.

PVO ģenerāldirektors uzsvēra, ka organizācijā nav noslēpumu, jo visi jautājumi ir saistīti ar veselības aprūpes tēmu un skar dzīvību saglabāšanu.

"Kad mēs saņemam informāciju PVO, mēs saņemam skaitļus, cik miruši, cik inficēti. Mēs neredzam šo skaitļus, mēs redzam atsevišķu personu. Un tādēļ mums nav noslēpumu. Un, kolīdz mums parādās informācija, mēs to publicējam," piebilda viņš.

Tikmēr Ņujorkas piepilsētas Vestčesteras apgabala (kur sākās epidēmijas uzliesmojums Ņujorkas štatā) iedzīvotāji iesniedza prasību pret PVO ASV Apgabaltiesā, apsūdzot organizāciju nolaidībā koronavīrusa pandēmijas kontekstā.

Профессор, доктор медицинских наук, президент Российского медицинского общества Евгений Ачкасов - Sputnik Latvija
Ārsts: dīvaini pieprasīt no PVO ārstēšanas recepti pandēmijas karstumā

Prasītāji apsūdz PVO nespējā sniegt atbilstošas instrukcijas saviem darbiniekiem attiecībā uz to, kā viņiem ir jāreaģē uz ārkārtējo situāciju, kas ir saistīta ar koronavīrusa pandēmiju, tai skaitā braucienu un tirdzniecības ierobežojumus. Tāpat PVO apsūdz nespējā uzņemties globālā koordinatora pienākumus, kurš sūtītu zinātnes datus un ekspertus uz tām vietām, kur tie ir visvairāk nepieciešami.

Pēc prasītāju domām, PVO nav tikusi galā ar reakciju uz koronavīrusa atklāšanu un "piedalījās Covid-19 pandēmijas slēpšanā Ķīnā kopumā, kā arī Hubei provincē un Uhaņā, tādējādi izraisot un/vai tādā veidā veicinot sekojošo koronavīrusa izplatību visā pasaulē, tai skaitā ASV un Ņujorkas štatā".

Ziņu lente
0