"Melnā gulbja" teorijas autors prognozē Covid-19 sekas pasaulē

© Sputnik / Максим Богодвид / Pāriet pie mediju bankasАмериканский эссеист, писатель, бывший трейдер Нассим Талеб
Американский эссеист, писатель, бывший трейдер Нассим Талеб - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pašreizējā pandēmija vēl nav beigusies, taču nākamreiz mēs noteikti zināsim, kā reaģēt, ja situācija būs saistīta ar elpceļu slimību. Ja slimība būs citāda, nāksies mācīties no jauna, apgalvo amerikāņu ekonomists, "melnā gulbja" teorijas autors Nasims Tālebs.

RĪGA, 19. aprīlis - Sputnik. Pasaulei vajadzētu kļūt mazāk pieejamai, tas ir, valstīm vajadzīgas tiesības ieviest papildu kontroles pasākumus vietās, kas tiek uzskatītas par slimību "superizplatītājiem" – lidostās un uz robežām, tad koronavīrusa sniegtā mācība būs apgūta, sarunā ar RIA Novosti konstatēja amerikāņu ekonomists, "melnā gulbja" teorijas autors Nasims Tālebs.

"Melnais gulbis" ir Tāleba teorija, kas izskata grūti prognozējamus un retus notikumus ar milzīgu ietekmes spēku, kam nepieciešams jauns skaidrojums, un tas rezultātā ir pavisam vienkāršs. Prakse rāda, ka neviens un nekad nevar prognozēt krīzes (to paredz arī pati teorija), tomēr eksperti visā pasaulē regulāri pūlas sastādīt prognozes.

"Kad ieraudzījām, kas notiek, sākām domāt, kā padarīt pasauli mazāk apvienotu. Man šķiet, viss nav tik sarežģīti. Mums vienkārši jāizvairās no tā saucamajiem "superizplatītājiem", kā es tos dēvēju, jāievieš lielāka kontrole lidostās, jāļauj valstīm slēgt robežas vai vienkārši pārbaudīt cilvēkus, pirms viņi ienāk valsts teritorijā. Tāpēc mums nekas daudz nav vajadzīgs, lai izvairītos no nākamās epidēmijas," uzskata ekonomists.

"Pašreizējā pandēmija vēl nav beigusies, taču, ja atrisināsim šo uzdevumu, nākamreiz mēs noteikti zināsim, kā reaģēt, ja situācija būs saistīta ar elpceļu slimību. Ja slimība būs citāda, nāksies mācīties no jauna," viņš brīdināja.

Экономист Владимир Рожанковский - Sputnik Latvija
Kur paslēpies koronavīrusa "melnais gulbis": analītiķis nosauca ekonomikas vājo posmu

Pēc Tāleba domām, koronavīrusa pandēmija nav "melnais gulbis", jo tās izplatību bija iespējams prognozēt. ""Melnā gulbja" būtība ir tāda, ka to nevar paredzēt. Tas, ko mēs dēvējam par "baltajiem" un "pelēkajiem" gulbjiem, ir notikumi, par kuriem vajadzētu raizēties, jo tie ir neizbēgami," viņš piebilda.

Sabiedrībai ir jānosaka savu ievainojamo vietu sistēma šo notikumu apstākļos, lai nākotnē būtu iespēja stāties tiem pretī, uzskata Tālebs. "Mums bija vājās vietas pandēmijas apstākļos, tagad cilvēkiem tās ir zināmas, mums ir finansiālās vājās vietas, tagad cilvēki tās saskata. Mums ir klimatiskās vājās vietas, cilvēkiem tas ir zināms. Tagad mums vajadzētu raizēties par ĢMO, ģenētiskajām modifikācijām kā vājās vietas avotu, un tagad cilvēki pievērsīs tam uzmanību," secināja ekonomists.

Ziņu lente
0