Zinātnieki brīdina par koronavīrusa infekcijas bīstamajām sekām

© Sputnik / Пресс-служба мэрии Москвы / Pāriet pie mediju bankasТесты на коронавирус
Тесты на коронавирус - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kalifornijas universitātes zinātniece Sjūzija Honga norāda, ka Covid-19 ir būtisks stresa faktors, un inficētie cilvēki var saskarties ar virkni psihoneiroloģisku seku.

RĪGA, 18. aprīlis – Sputnik. Zinātnieki no Kalifornijas universitātes (ASV) brīdina, ka koronavīrusa infekcijas skartie cilvēki var sastapties ar virkni psihoneiroloģisku slimību, vēsta RIA Novosti. Pētījuma preses relīze publicēta portālā ScienceDirect.

Pētnieki uzskata, ka agrāko gadu pieredze liecina: pandēmijas var pavadīt dažādas novirzes, piemēram, encefalopātija, psihoze, nervu un muskuļu disfunkcijas un daudzas citas. Pie tam šādas novirzes iespējamas arī cilvēkiem, kuri jau pārcietuši infekciju.

"Covid-19 ir būtisks stresa faktors gan atsevišķiem cilvēkiem, gan veselām sabiedrībām. Pastāv bailes no slimības, nāves un nenoteiktās nākotnes," atzīmēja viena no pētījuma autorēm Sjūzija Honga.

Preses relīzē atzīmēts, ka agrāko pētījumu rezultāti liecina par psihoneiroloģisko slimību skaita pieaugumu pēc gripas pandēmijām XVIII un XIX gs., kā arī letarģiskā encefalīta gadījumu skaita pieaugumu "spāņu gripas" epidēmijas laikā 1918. gadā. Bez tam atipiskās pneimonijas (SARS), cūku gripas un Tuvo Austrumu respiratorā sindroma (MERS) epidēmiju laikā saņemtas ziņas par augstākiem narkolepsijas, encefalīta, Gijēna-Barē sindroma un citu nervu un muskuļu patoloģiju rādītājiem.

Всемирная организация здравоохранения - Sputnik Latvija
Inficētie pamostas ar briesmīgu pašsajūtu: PVO nosauca pirmo Covid-19 simptomu

"Jau ir saņemtas ziņas par akūtiem sindromiem, kas saistīti ar centrālo nervu sistēmu (CNS) Covid-19 pacientiem," uzsvēra Honga.

Pētnieki atzīmēja, ka koronavīrusa pandēmijas psihoneiroloģiskās sekas vēl nav zināmas, taču, pēc viņu domām, sekas var būt vērā ņemamas un izpausties vēl ilgus gadus.

11. martā Pasaules Veselības organizācija izsludināja jaunās koronavīrusa infekcijas Covid-19 uzliesmojuma pandēmiju. Saskaņā ar pēdējiem datiem, pasaulē fiksēti vairāk nekā 2 miljoni saslimšanas gadījumu, vairāk nekā 130 tūkstoši gājuši bojā.

 

Ziņu lente
0