Itālijā koronavīrusa krīzē cietušajiem palīdz mafija

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Trūcīgajos Itālijas reģionos ekonomiskajā krīzē cietušiem cilvēkiem palīgā steidz mafija – taču ne bez atlīdzības.

RĪGA, 12. aprīlis – Sputnik. Kamēr Itālija cenšas tikt galā ar koronavīrusu un ekonomisko krīzi, mafija pulcē sabiedrotos, izdalot ēdienu trūcīgajiem, raksta The Guardian.

Продуктовая корзина - Sputnik Latvija
Produktu kartiņas Rīgā: kur, kam un par kādu summu

Pēdējo nedēļu laikā parādījušies video, kā pazīstami mafiozi izdala ēdienu Itālijas trūcīgajos dienvidu reģionos, tādos kā Kampānija, Kalabrija, Sicīlija un Apūlija.

"Pēdējā mēneša laikā ir slēgušies ciet veikali, kafejnīcas, restorāni un bāri. Miljoniem cilvēku strādā "pelēkajā zonā", tādēļ viņi nesaņēma nekādus ienākumus mēneša laikā un nezina, kad varēs atgriezties pie darba. Ja valsts nepalīdzēs viņu ģimenēm, mafija piedāvās savus pakalpojumus, un kontrolēs šo cilvēku dzīves," stāsta Kalabrijas Katandzaro pilsētas galvenais prokurors Nikola Gratēri.

Saskaņā ar dažiem datiem, darbu Itālijā ir zaudējuši 3,3 miljoni cilvēku, aptuveni miljons no tiem dzīvo valsts dienvidos. Klīst baumas par bodīšu īpašniekiem, kuriem lika izdalīt ēdienu bez maksas, savukārt policija ir spiesta patrulēt lielveikalus, lai novērstu zādzības. Protestu video Sicīlijā vai Bari ir kļuvuši ļoti izplatīti Internetā un piemeta malku ugunskurā, savukārt mafija ir priecīga vēl vairāk iedegt šo uguni.

Jau pie pirmajām sociālās neapmierinātības pazīmēm iekšlietu ministrs brīdināja, ka mafija var izmantot augošo nabadzību un sākt vervēt cilvēkus. Vai vienkārši izdalīt makaronus, ūdeni, miltus un pienu.

Pēdējā laikā policija pastiprināja savu klātbūtni Neapoles trūcīgajos rajonos, kur cilvēki, kas ir saistīti ar Neapoles mafiju – "Kamoru", organizēja ēdiena piegādi. Varasiestādes sāka izmeklēt cilvēku grupas darbību, kuri izdalīja ēdienu vietējiem iedzīvotājiem.

Кадр из фильма Крестный отец, 1971 год - Sputnik Latvija
Sicīlijas bīskaps aizliedza mafijas locekļiem kļūt par krusttēviem

Palermo mafijas "Koza Nostra" mafijas brālis izdalīja ēdienu trūcīgajiem. Kad par to tapa zināms, viņš paziņoja sociālajos tīklos, ka vienkārši nodarbojās ar labdarību, un metās virsū ar pārmetumiem žurnālistam, kurš pirmais paziņoja šo ziņu.

"Mafija – tā nav tikai noziedzīga organizācija. Tā tiecas kontrolēt teritorijas un tirgus. Komentētāji bieži fokusējas uz mafijas darbības finanšu aspektiem, taču aizmirst, ka tās spēks ir vietējo iedzīvotāju atbalstā," skaidro kriminoloģijas profesors Frederiko Vareze.

Ēdiena izdalīšana ir tikpat sena taktika, kā pati mafija. Valsts dienvidos mafijas bosi bieži demonstrē sevi kā labdarus, kuri palīdz vienkāršai tautai, neko neprasot pretī.

"Mafijas bosi uzskata pilsētas par savām vasaļu ķēniņu zemēm. Viņi lieliski zina, ka viņiem ir jārūpējas par cilvēkiem, kuri dzīvo viņu teritorijā. Un viņi tieši tā arī rīkojas, pie reizes izmantojot krīzi. Cilvēku acīs cilvēks, kurš piedāvā viņiem ēdienu par brīvu, ir varonis. Un bosi zina, ka var rēķināties ar šo ģimeņu atbalstu, piemēram, kad vēlēsies panākt atbalstu savam cilvēkam vēlēšanās," saka Gratēri.

Desmitiem izmeklēšanu valsts dienvidos noveda pie politiķu arestiem, kuri palīdzēja mafijai un tika ievēlēti apmaiņā pret pārtikas sūtījumiem.

"Šīs mafijas izdalītie mielasti nav dāvanas. Mafija neko nedara pēc dvēseles aicinājuma. Tie ir aizdevumi, par kuriem nāksies tā vai savādāk norēķināties: paslēpt bēgli no taisnīguma tiesas, pārdot narkotikas, paņemt rokās ieroci un tā tālāk," saka Vareze.

Люди в костюмах чумных докторов на улице Львова, Украина - Sputnik Latvija
Viedoklis
Eiropa un ASV gatavojas bada dumpjiem

"Atcerieties meksikāņu narkotiku tirgotāju El Čapo. Viņš pārdeva tonnām kokaīna, pēc viņa pavēles tika nogalināti simtiem cilvēku, taču savā dzimtajā pilsētā viņš bija pazīstams kā labdaris, kurš palīdzēja trūcīgajiem ar zālēm un būvēja ceļus. Šeit notiek tas pats," saka Gratēri.

Itālijas Ģenerālprokuratūra brīdina, ka mafija sākumā piedāvās mazajam un vidējajam biznesam palīdzību no saviem neizsīkstošajiem krājumiem, bet pēc tam aprīs to un izmantos naudas atmazgāšanai.

Ziņu lente
0