Itālija par vēlu apķērusies: virusologs atbalsta stingrākas karantīnas ieviešanu

© МГПУВирусолог Виктор Зуев
Вирусолог Виктор Зуев - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Inficēšanās gadījumu statistika pasaulē liecina, kāda ir situācija: valstīs, kas savlaicīgi ieviesušas pietiekamu karantīnu, stāvoklis ir daudz labāks nekā Itālijā.

RĪGA, 25. marts – Sputnik. Fiziska distancēšanās un karantīnas ievērošana ir galvenie pasākumi cīņā pret koronavīrusa izplatīšanos, pastāstīja Latvijas galvenais infekcijas slimību speciālists Uga Dumpis.

Сотрудница медицинского стационара на территории больничного комплекса в Коммунарке, коронавирус - Sputnik Latvija
Ārsts: ar Covid-19 Latvijā tik un tā izslimos 60-70% iedzīvotāju

Speciālists paskaidroja, ka no ārzemēm atbraukušo cilvēku pilnvērtīga izolācija uzlabo izredzes aizturēt epidēmijas attīstību, jo Latvijā nav metro, turklāt iedzīvotāju blīvums ir visai zems.

Ja nebūs iespējams nodrošināt visu saslimušo karantīnu, Latvijā būs iespējams runāt par stingrākiem pasākumiem, piemēram, komandanta stundu, iepriekš norādīja Saeimas deputāts Vjačeslavs Dombrovskis. Tagad, saskaņā ar Veselības ministrijas datiem, Latvijā fiksēti 197 ar jauno koronavīrusu inficēti cilvēki.

Vienlaikus Lietuvas valdība plāno apstiprināt stingrāku sodu par karantīnas pārkāpumu – cilvēkus, kuri ignorē ierobežojošos pasākumus, plānots sodīt ar naudas summu līdz 1,5 tūkst. eiro apmērā vai brīvības atņemšanu uz vienu gadu. Sputnik Lietuva vēsta, ka ar Covid-19 inficēto cilvēku skaits nedēļas laikā pieaudzis deviņkārt, līdz 187 cilvēkiem, reģistrēts viens letāls iznākums.

Medicīnas zinātņu doktors, virusologs, Epidemioloģijas un mikrobioloģijas zinātniski pētnieciskā institūta galvenais zinātniskais līdzstrādnieks Viktors Zujevs norādīja, ka stingri karantīnas pasākumi pandēmijas apstākļos ir pareizs solis.

"Valstīs, kas savlaicīgi ieviesušas pietiekamu karantīnu, stāvoklis ir daudz labāks nekā Itālijā, kas diemžēl apķērusies pārāk vēlu. Rezultāti rāda, kāds ir stāvoklis katrā valstī," uzsvēra Zujevs.

Tomēr, pēc eksperta domām, koronavīrusa infekcijas gadījumu skaita pieaugums ir neizbēgams.

"Cilvēki atradās riska zonā, vēl joprojām atgriežas no ārzemēm un ieved valstī šo slimību. Slimības gadījumu skaits pieaugs," uzskata Zujevs.

Koronavīrusa Covid-19 pandēmija, kas izplatījās no Ķīnas, tagad aptvērusi gandrīz visas pasaules valstis. Patlaban fiksēti 392 331 slimības gadījumi, no kuriem 17 156 beigušies letāli, 102 972 ir izveseļojušies. Nepilnu triju mēnešu laikā Covid-19 letalitāte ir pieaugusi no 2% līdz 4,4%.

Ziņu lente
0