Koronavīrusa dēļ nenotiks Kannu kinofestivāls

© REUTERS / Regis Duvignau"Золотая пальмовая ветвь" - главный приз фестиваля в Каннах
Золотая пальмовая ветвь - главный приз фестиваля в Каннах - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Organizatori izskata vairākus turpmākās rīcības variantus, tostarp pārcelt Kannu kinofestivālu uz jūnija beigām – jūlija sākumu.

RĪGA, 20. marts – Sputnik. Kannu kinofestivāls tiek atlikts uz nenoteiktu laiku situācijas ar koronavīrusu dēļ.

"Krīzes veselības aprūpes nozarē dēļ un saistībā ar šī brīža situāciju 73. Kannu kinofestivāls nevar notikt paredzētajos datumos: no 12. līdz 23. maijam," tiek ziņots festivāla oficiālajā Twitter lapā.

Organizatori paziņoja, ka izskata vairākus turpmākās rīcības variantus, tostarp pārcelt kinofestivālu uz jūnija beigām – jūlija sākumu.

Pirmo reizi Kannu kinofestivālu pārcēla tā gaidāmās atklāšanas gadā un arī attaisnojoša iemesla dēļ – iztraucēja Otrais pasaules karš. Atklāšanai bija jānotiek 1939. gada 1. septembrī. Rezultātā pirmais Kannu kinofestivāls notika no 1946. gada 20. septembra līdz 5. oktobrim.

Pēcāk to atcēla vēl vairākas reizes: 1948. un 1950. gadā kinofestivāls nenotika naudas trūkuma dēļ, savukārt 1968. gadā – masveida nekārtību dēļ Francijā.

Līdz 1983. gadam festivāls norisinājās ēkā, kas atradās Kruazetes krastmalā, savukārt 1983. gadā notika svinīga jaunās Festivālu pils atklāšana Žorža Pompidū laukumā.

70. Kannu kinofestivāla atklāšana - Sputnik Latvija
Foto
Pa sarkano celiņu: 70. Kannu kinofestivāla atklāšana

Kannu kinofestivāla galvenā balva - "Zelta palmas zars" (Palme d’Or) tiek pasniegta kopš 1955. gada, savukārt līdz tam (laika posmā no 1946. līdz 1954. gadam) prestižākā festivāla balva saucās Grand prix. Pirmais "Zelta palma zars", kas tika saražots no zelta, 1955. gadā tika pasniegts Delberta Manna amerikāņu filmai "Martijs".

No 17. marta Francijā ir ieviesti stingri cilvēku pārvietošanās ierobežojumi vismaz uz divām nedēļām. Valstī ir slēgtas kafejnīcas, restorāni, kinoteātri un nepārtikas veikali. Atvērti ir vienīgi aptiekas, pārtikas veikali, bankas, DUS un tabakas kioski.

Vakar vakarā kļuva zināms, ka ar koronavīrusu inficēto skaits Francijā diennakts laikā pieaudzis par gandrīz 2 tūkstošiem cilvēku – līdz aptuveni 11 tūkstošiem, savukārt mirušo skaits pieaudzis par vairāk nekā 100 cilvēkiem – miruši 372 saslimušie.

Ziņu lente
0