Bloomberg brīdina par lielāko naftas pieprasījuma samazināšanos vēsturē

© Sputnik / Eugene Biatov / Pāriet pie mediju bankasИндивидуальный механический привод штангового насоса
Индивидуальный механический привод штангового насоса - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Treideru lokā aug bažas par to, ka naftas pieprasījums, kas pārsniedza 100 miljonus barelu dienā 2019.gadā, šogad varētu nokristies līdz zemākajiem rādītājiem vēsturē.

RĪGA, 16. marts - Sputnik. Naftas pieprasījums pasaulē 2020.gadā var nokristies līdz zemākajiem rādītājiem vēsturē, ņemot vērā koronavīrusu un tā izplatīšanas novēršanu, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz aģentūru Bloomberg.

"Aizliegumii izbraukt, darbs no mājām, atcelti atvaļinājumi un sarautas piegādes ķēdītes – tas viss nozīmē degvielas pieprasījuma samazināšanos. Sabiedrības tālākas reakcijas rezultātā uz vīrusu naftas pieprasījums (..) turpina samazināties," raksta aģentūra, atsaucoties uz ekspertu aptaujas rezultātiem.

Cita starpā treideru lokā aug bažas par to, ka naftas pieprasījums, kas pārsniedza 100 miljonus barelu dienā 2019.gadā, šogad varētu nokristies līdz zemākajiem rādītājiem vēsturē.

Станок-качалка - Sputnik Latvija
Viedoklis
Naftas cenu karš: Rietumu eksperti pareģo uzvarētāju

Kritums var pārsniegt gandrīz 1 miljonu barelu diennaktī, kas tika fiksēts recesijas laikā 2009.gadā, un pat 2,65 miljonus barelu, kas atzīmēti 1980.gadā, kad pasaules ekonomika cieta krahu pēc otrās naftas krīzes. Vēl vairāk, daži treideri uzskata, ka naftas cenas varētu kristies līdz viencipara skaitļiem, kādi nav redzēti kopš Saūda Arābijas un Venecuēlas naftas kara 1997.-1999.gadā.

"Tādu situāciju ar pieprasījumu mēs neesam redzējuši nekad vēsturē," aģentūra citēja treidinga kompānijas "Trafigura Group" galveno ekonomistu Sāda Rahimu. "Mēs ieraudzīsim ārkārtīgi asu pieprasījuma samazināšanos," uzskata arī treidinga kompānijas "Vitol Group" galvenais ekonomists Džovanni Serio.

"Goldman Sachs" prognozē, ka no februāra līdz aprīlim naftas pieprasījums ik mēnesi saruks vairāk nekā par 4 miljoniem barelu diennaktī, norādīts materiālā. Citi investori ir noskaņoti vēl pesimistiskāk. Piemēram, fonds "Andurand" uzskata, ka pirmajā cetursknī pieprasījums var kristies pat par 10 miljoniem barelu diennaktī un vēl vairāk.

Savukārt, "Trafigura" sagaida, ka tuvākajā laikā naftas pieprasījums samazināsies par 10 miljoniem barenu diennaktī. Tiesa, tā pagaidām ir īstermiņa, nevis ceturtkšņa vai gada prognoze, atzīmēja aģentūra. Pie tam konsaltinga kompānija "IHS Markit" prognozē pieprasījuma samazināšanos par 1,42 miljoniem barelu vidēji gadā vai pat par 2,8 – sliktākā scenārija apstākļos. Cita konsaltinga kompānija "FGE" uzskata, ka 2020.gadā rādītājs kritīsies par 1,3 miljoniem barelu diennaktī.

Ziņu lente
0