Eksperti nosaukuši valstis, kas vissliktāk sagatavojušās zemām naftas cenām

© Sputnik / Victor Filatov / Pāriet pie mediju bankasНефтяные насосы
Нефтяные насосы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Analītiķi vērtē, ka valstis, kuru galvenos ienākumus veido naftas eksports, šogad saskarsies ar nopietnām problēmām budžeta deficīta rezultātā.

RĪGA, 15. marts – Sputnik. Starp jaunattīstības valstīm, kas nodarbojas ar naftas ieguvi, zemām naftas cenām vissliktāk sagatavojusies Mozambika, Alžīra, Bahreina un Omāna, aprēķinājuši eksperti, vēsta RIA Novosti.

Lielbritānijas analītiskās aģentūras Oxford Economics analītiķi vērtē, ka valstis, kuru galvenos ienākumus veido naftas eksports, šogad saskarsies ar nopietnām problēmām budžeta deficīta rezultātā.

Станок-качалка - Sputnik Latvija
Viedoklis
Naftas cenu karš: Rietumu eksperti pareģo uzvarētāju

Ja naftas cena joprojām saglabāsies aptuveni 30 dolāru līmenī par barelu, tas sāpīgi skars virkni valstu, kurās 2019.gadā bija vērojams budžeta deficīts.

"Visaugstākais (budžeta deficīta – red.) rādītājs ir Brunejā, Alžīrā, Bahreinā, Bolīvijā, Ganā un Omānā. Savukārt Norvēģijā, Kuveitā, Kongo Republikā un Katarā, gluži pretēji, bija vērojams pārpalikums," atzīmēja atskaites autori.

Alžīrai, Bahreinai un Omānai arī ir augsts valsts parāda un tirdzniecības deficīta rādītājs. "Slikti sagatavotas ir arī tādas nelielas valstis, kā Mozambika, Angola un Bolīvija," uzsvēra Oxford Economics.

Vienaikus ekonomisti vērtē, ka Krievija līdz ar vairākām citām lielām naftas valstīm, izskatoties relatīvi optimistiski. "Optimistiskāk izskatās tādu valstu ekonomika, kā AAE, Čīle, Botsvāna, Krievija, Kuveita, Meksika, Azerbaidžāna, Kazahstāna un Indonēzija," viņi vēsta.  Eksperti atzīmē, ka minētajām valstīm izdevies izveidot "saprātīgas" rezerves laikā, kad naftas cenas bija augstākas.

Ziņu lente
0