Politico: kā padomju bērnība iemācīja mums izdzīvot koronavīrusa gadījumā

© AP Photo / Claudio FurlanЛюди в медицинских масках во время шоппинга в супермаркете, Милан
Люди в медицинских масках во время шоппинга в супермаркете, Милан - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kā stāvēt rindās, izdzīvot bez tualetes papīra un uzsmaidīt likstām – PSRS laiku izdzīvošanas prasmes noderēs koronavīrusa pandēmijā.

RĪGA, 14. marts – Sputnik. Portālā Politico autore Zoja Šefaloviča atcerējās padomju bērnību un padalījās ar koronavīrusa pārņemto valstu iedzīvotājiem padomos, kā izdzīvot deficīta periodā.

Tukši plaukti, tualetes papīra trūkums un aizliegums pulcēties – pievienojiet klāt regulāru elektrības atslēgšanu un izslēdziet karsto ūdeni, un iegūsiet manu padomju bērnību. Tam visam esmu gatavojusies kopš dzimšanas un varu iemācīt jums.

1. Redzat rindu – stājieties tajā

Nav svarīgi, ko tur pārdot – dezinficējošo gēlu, kabatas lakatiņus, makaronus vai biļetes uz vienīgās grupas koncertu, kura joprojām sniedz viesizrādes Eiropā. Kā teica mana vecāmāte, nebūtu pēc kā stāvēt, nebūtu rindas.

Izveidojiet ilgi glabājamu preču krājumus – makaronu, rīsu, konservēto dārzeņu un augļu, kā arī auzu pārslu krājumus. Jūsu saldētava ir jūsu maize un sviests. Tādā nozīmē, ka tieši tajā ir jāglabā maize un sviests. Sausais piens ir jūsu labākais draugs.

Nevajag tualetes papīru tieši tagad? Pavisam drīz būs vajadzīgs, sevišķi drīz, ka jūs pārvedīs uz darbu no mājām. Bet, ja nepietiks tualetes papīra…

2. Improvizējiet

Ko man iemācīja dzīve PSRS? Ir avīze – ir tualetes papīrs. Ir grāmatas – ir tualetes papīrs. Ir ūdens – ir tualetes papīrs. Ir lapas kokos – ir tualetes papīrs.

Nav dezinficējošā gēla rokām? Saimniecības preču veikalā noteikti atradīsies denaturāts (vai arī vienkārši izmantojiet vecās labās ziepes). Nav kabatas lakatiņu? Sagrieziet vecu palagu kvadrātiņos. Nav autiņu? Izmantojiet dvieļus. Neprotat gatavot? Izvāriet zupu no saldētiem dārzeņiem un buljona kubiciņa. Galu galā, atklājiet sevī britu un apēdiet konservēto pupiņu bundžu.

3. Organizējieties

Ka plaukti veikalos ir tukši, sevišķi svarīgi ir draugi. Izveidojiet WhatsApp čatu un pastāstiet viens otram, kas kam ir nepieciešams. Paplašiniet paziņu loku: jums noderēs viss. Ir vecāka gadagājuma radi un draugi? Piezvaniet viņiem, uzziniet, ko viņiem vajag, pasūtiet to tiešsaistē un organizējiet piegādi – lai viņi necieš deficīta dēļ.

Draudzējaties tikai ar ierēdņiem? Nepaveicās. Ārsti, aptiekāri, veikalnieki – lūk jūsu labākie draugi. Draugi, kuri pateiks priekšā, kur ir pievestas preces, pietaupīs jums kabatas lakatiņu paciņu vai pudelīti dezinficējošā gēla, draugi, kuriem ir ar ko mainīties. Starp citu, par mainīšanos…

4. Ziniet, kas un par ko

Skaidra nauda vairs nav svarīga. Uzziniet ierasto lietu patieso cenu. Kad nepietiek preču, nevis naudas, dažkārt vislētākās lietas izrādās visvērtīgākās.

5. Izvairieties no pūļa

Izņemot rindas, izvairieties no ļaužu pulcēšanās vietām. Neskaitot acīmredzamos veselības riskus, ko jūs iegūstat, kad izlaižat ielās neizgulējušos cilvēku pūļus ar augstu stresa līmeni, kuri cieš no kafijas deficīta? Jūs iegūstat dumpi. Un jūs ļoti nevēlaties izrādīties pūlī, kad to sāks dzīt prom.

6. Ieslēdziet iztēli

Jūsu romantiskais brauciens uz Itāliju izjuka. Padomju cilvēki vispār taču nekur nebrauca – ja nu vienīgi viņiem bija ļoti ietekmīgi draugi, – tādēļ mēs slēdzām iekšā iztēli. Iemetiet cepeškrāsnī saldēto picu, paskatieties seriālu par mafiju – un jūs jau it kā būsiet Neapolē.

7. Smaidiet

Tukši plaukti – tas ir skumji. Pandēmija – tas ir bailīgi. Smejieties.

Ziņu lente
0