Latvijai nekas nav ticis: Polija gatava nodrošināt naftas reversu Baltkrievijai

© Sputnik / Георгий Гранин / Pāriet pie mediju bankasПрибор учета на месторождении нефти
Прибор учета на месторождении нефти - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Psiholoģiskā barjera ir pārvarēta, iespējams sākt pārrunas par naftas piegādēm no Polijas pa cauruļvadu "Družba", izmantojot reversu, paziņoja "Belņeftehim".

RĪGA, 29. februāris — Sputnik. Naftas cauruļvada "Družba" operators Polijā – kompānija "PERN" nolēmis tehniski sagatavot cauruļvadu naftas transportam reversā uz Baltkrieviju. "Belņeftehim" plāno sākt pārrunas ar izejvielas piegādātājiem par tā transportēšanu pa šo maršrutu, pastāstīja valsts koncerta preses sekretārs Aleksandrs Tiščenko, vēsta RIA Novosti.

"Mēs apspriedām ar PERN šo jautājumu. Ja iepriekš iespēja izmantot šo virzienu tika vērtēta kā 50% pret 50%, tagad ir šo pārrunu rezultāts – informācija no Polijas operatora par reversa iespēju," viņš teica.

Tiščenko konstatēja, ka Baltkrievijai tāda shēma ir izdevīga un interesanta, jo samazina transporta izdevumus. "Un tas ļaus detalizētāk izskatīt šo naftas piegādes variantu," viņš piebilda.

Naftas transporta variantu reversā pa cauruļvadu "Družba" no Polijas Tiščenko nosauca par vēl vienām durvīm naftas piegādes alternatīvo avotu pasaulē.

"Tas maina ainu. Pēc būtības, mēs vērojam tektoniskās nobīdes pazīmes naftas tirgū Eiropā, ko veicinājis ne tikai koronavīruss, bet arī Krievijas lielo spēlētāju (naftas tirgū – red.) pozīcija, kas likusi Baltkrievijai meklet alternatīvus avotus," akcentēja Tiščenko.

Viņš paskaidroja, ka naftas piegādes pa cauruļvadiem ir izdevīgākas, nekā, piemēram, pa dzelzceļu. "Tehniski reverss (pa cauruļvada daļu Baltkrievijā – red.) ir iespējams, tagad pārvarēta psiholoģiskā barjera, un var pāriet pie pārrunām par naftas piegādi ar reversa pielietojumu," piebilda Tiščenko.

Товарный поезд - Sputnik Latvija
Atkal garām Latvijai: Baltkrievija atradusi jaunu naftas tranzīta maršrutu

Iepriekš Sputnik Latvija vēstīja, ka pērnā gada nogalē Baltkrievija nenoslēdza līgumus par naftas piegādēm ar Krieviju, un no 1. janvāra naftas piegādes Baltkrievijas naftas pārstrādes rūpnīcām tika apturēta. Abu valsts NPR – Mazirjas un "Naftan" slodze tika samazināta līdz tehnoloģiskajam minimumam.

Janvārī Baltkrievija strādāja pie jauniem naftas piegādes līgumiem. Izdevās vienoties ar naftas kompānijām, kas veido grupas "Safmar" perimetru. "Safmar" plānoja janvārī un februārī piegādāt Baltkrievijai 750 tūkstošus tonnu naftas.

Tāpat Baltkrievija vienojusies ar piecām vēl nenosauktām kompānijām no Krievijas par naftas piegādēm šī gada pirmajā ceturksnī par cenām bez tirgus prēmijas. Pagaidām nav zināms, par kādu apjomu ir runa.

Tāpat Baltkrievija meklē alternatīvas Krievijas naftai. Līdz šim saņemta informācija par vienu kontraktu – par 80 tūkstošu tonnu naftas piegādi no Norvēģijas NPR "Naftan", kas piegādāta caur Klaipēdas ostu. 20. februārī kļuva zināms, ka pa šo maršrutu tiks piegādāti vēl aptuveni 170 tūkstoši tonnu naftas – Baltkrievija nopirkusi divu tankkuģu kravu, kas ieradīsies Klaipēdā 3.-4. martā un 13.-15. martā.

Пустые цистерны идут обратно в Россию из Вентспилса. Транзит грузов из Латвии в Россию - Sputnik Latvija
Putins piezvanījis ar negaidītu piedāvājumu un apracis Latvijas cerības uz naftas tranzītu

Baltkrievija vienojusies arī ar Azerbaidžānas Valsts naftas kompāniju (SOCAR) par divu tankkuģu kravas iegādi 160 tūkstošu tonnu apmērā. Nafta tiks piegādāta caur Odesas ostu martā.

Ziņots, ka Baltkrievijas valsts apvienības "Belorusņeftj" meitasuzņēmums Krievijā – naftas kompānija "Jangpur" piegādās Baltkrievijas tirgū Krievijā iegūto naftu. "Kompānija "Jangpur" patlaban pārorientēta uz naftas piegādēm Baltkrievijai, savus apjomus tā novirzīs uz Baltkrievijas tirgu," vēstīja "Belņeftehim" preses dienests. 2019. gadā kompānija "Jangpur" plānoja iegūt 206 tūkstošus tonnu naftas. Tās realizācija notiek caur "Transņeftj" sistēmu.

No Krievijas Baltkrievijā tika piegādāti aptuveni 24 miljoni tonnu naftas. Eksperti atzīmē, ka visas alternatīvās naftas piegādes Baltkrievijai būs dārgākas nekā imports no KF.

Ziņu lente
0