Tūkstošiem bēgļu dodas Turcijas un Eiropas valstu robežu virzienā

© Sputnik / Sergey Stroitelev / Pāriet pie mediju bankasСирийские беженцы
Сирийские беженцы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saskaņā ar paziņojumiem par to, ka Turcijas robežsargi nekavēs robežas šķērsošanu, dažādu tautību bēgļi pulcējas lielās grupās un kājām vai transportā dodas uz sauszemes un jūras robežpunktu virzienā.

RĪGA, 29. februāris - Sputnik. Tūkstošiem bēgļu no Sīrijas, Pakistānas, Irānas un Irākas dodas Turcijas un Eiropas valstu robežu virzienā pēc informācijas par to, ka Turcija vairs nekavē bēgļu pārvietošanos uz Eiropu, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz telekanālu Haberturk.

Saskaņā ar paziņojumiem par to, ka Turcijas robežsargi nekavēs robežas šķērsošanu, dažādu tautību bēgļi Turcijā pulcējas lielās grupās un kājām vai transportā dodas uz sauszemes un jūras robežpunktu virzienā, kas saista Turciju ar Eiropas valstīm, paziņoja telekanāls.

Сирийская армия в провинции Идлиб - Sputnik Latvija
Turcijas karavīri Idlibā apšauda Krievijas GKS lidmašīnas

Tā rīcībā esošie dati liecina, ka bēgļu kolonnas fiksētas Stambulā, Edirnā, Izmirā, Aidinā. Bēgļi no  Sīrijas patlaban uzturas dažādās valstīs, pārsvarā – Libānā, Turcijā un Jordānijā. Tikai Turcijā vien atrodas aptuveni 3,6 miljoni bēgļu.

ES dalībvalstu vadītāji 2016.gada marta vidū saskaņoja ar Turciju plānu migrācijas krīzes apkarošanai. Cita starpā tas paredz finansiāla atbalsta sniegšanu Ankarai bēgļu uzņemšanai, visu Grieķijā nonakušo nelegālo migrantu atgriešanai Turcijā un legālo migrantu – Sīrijas pilsoņu uzņemšanu Eiropas Savienībā pēc principa "viens pret vienu".

Iepriekš Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs paziņoja, ka Turcija nav izpildījusi virkni būtisku saistību problēmu atrisināšanai Idlibas apgabalā Sīrijā. Piemēram, Turcija nav nošķīrusi no teroristiem bruņoto opozīciju, kas gatava dialogam ar valdību politiskā procesa ietvaros. Krievijas un Turcijas memorandā no 2018.gada 18.septembra, kas tika saskaņots pēc valstu vadītāju tikšanās, tika atrunāta Turcijas karavīru klātbūtnes status quo saglabāšana ar noteikumu, ka līdz 2018.gada 15.oktobrim no Idlibas deeskalācijas zonas tiks izcesti visi teroristiskie radikālie grupējumi. Tāpat noteikts, ka tiks veikti "efektīvi pasākumi stabila karadarbības pārtraukšanas režīma nodrošināšanai" šajā zonā, un rajonā notiks kopīgas Krievijas un Turcijas karavīru patruļas.

Ziņu lente
0