Baltkrievija turpinās alternatīvas naftas piegādes caur Lietuvu

© Sputnik / Владимир Астапкович / Pāriet pie mediju bankasЦистерны на нефтебазе
Цистерны на нефтебазе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Baltkrievijas naftas kompānija" informējusi uzņēmumu "Lietuvos gelezinkeliai", ka tankkuģi ar naftu gaidāmi 3.-4. martā un 13.-15.martā.

RĪGA, 21. februāris — Sputnik. Baltkrievija iegādājusies vēl divu tankkuģu kravu, kas ieradīsies Klaipēdā. Līdz robežai naftu pārvadās Lietuvas dzelzceļš, vēsta LRT.

Plānots, ka viens tankkuģis ieradīsies Klaipēdas ostā 3.-4.martā, otrs tiek gaidīts 13.-15.martā. Katrs no tiem piegādās aptuveni 85 tūkstošus tonnu naftas, atklāja "Lietuvos gelezinkeliai". Uzņēmums plāno pārvest no Klaipēdas līdz Baltkrievijas robežai 100-150 naftas cisternas diennaktī. Pagaidām nav zināms, no kurienes nafta tiek piegādāta un ar kādiem tankkuģiem.

Pērnā gada nogalē Baltkrievija nenoslēdza līgumus par naftas piegādēm ar Krieviju, un no 1.janvāra naftas piegādes Baltkrievijas naftas pārstrādes rūpnīcām tika apturēta. Abu valsts NPR – Mazirjas un "Naftan" slodze tika samazināta līdz tehnoloģiskajam minimumam.

Нефтеналивные терминалы в Вентспилсском свободном порту - Sputnik Latvija
Lukašenko cer uz ASV palīdzību naftas piegādēs caur Baltijas ostām

Janvārī Baltkrievija strādāja pie jauniem naftas piegādes līgumiem. Izdevās vienoties ar naftas kompānijām, kas veido grupas "Safmar" perimetru. "Safmar" plānoja janvārī un februārī piegādāt Baltkrievijai 750 tūkstošus tonnu naftas.

11.februārī "Belņeftehim" informēja par tehnoloģiskās naftas izsūknēšanu no naftas cauruļvadu "Družba" sistēmas piegādēm savām NPR.

Tāpat Baltkrievija meklē alternatīvas Krievijas naftai. Līdz šim saņemta informācija par vienu kontraktu – par 80 tūkstošu tonnu naftas  piegādi no Norvēģijas NPR "Naftan", kas piegādāta caur Klaipēdas ostu.

Ziņots, ka Baltkrievijas valsts apvienības "Belorusņeftj" meitasuzņēmums Krievijā – naftas kompānija "Jangpur" piegādās Baltkrievijas tirgū Krievijā iegūto naftu. "Kompānija "Jangpur" patlaban pārorientēta uz naftas piegādēm Baltkrievijai, savus apjomus tā novirzīs uz Baltkrievijas tirgu," vēstīja "Belņeftehim" preses dienests. 2019.gadā kompānija "Jangpur" plānoja iegūt 206 tūkstošus tonnu naftas. Tās realizācija notiek caur "Transņeftj" sistēmu.

No Krievijas Baltkrievijā tika piegādāti aptuveni 24 miljoni tonnu naftas. Eksperti atzīmē, ka visas alternatīvās naftas piegādes Baltkrievijai būs dārgākas nekā imports no KF.

Ziņu lente
0