Dānijas tiesa pasludinājusi spriedumu krāpniecei, kas izraidīta no DĀR

CC BY 2.0 / Teralaser / Gefion drives the industryВид на ночной Копенгаген, Дания
Вид на ночной Копенгаген, Дания - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sarunās par Latvijas pilsones Kristīnes Misānes lietu bieži vien tiek pieminēta no DĀR izsūtītā Dānijas valstspiederīgā Brite Nilsena.

RĪGA, 20. februāris — Sputnik. Šonedēļ Kopenhāgenas tiesa piesprieda brīvības atņemšanu uz sešiem ar pusi gadiem Britai Nilsenai, kuras lieta, iespējams, saistīta ar Dānijas nodomu izdot DĀR Latvijas pilsoni Kristīni Misāni, vēsta BBC.

Misānes māsa Mārīte Batraka jau vairākkārt norādījusi, ka Dānija plāno izdot Latvijas pilsoni DĀR pateicībā par Nilsenas atgriešanu. Kas ir Brita Nilsena un ko viņa noziegusies dzimtenē?

Публикация от SE og HØR (@seoghoerdk)

Brita Nilsena vairāk nekā četrdesmit gadus strādājusi Dānijas sociālajos dienestos – Iedzīvotāju sociālās aizsardzības valsts pārvaldē, kā arī Veselības un labklājības nacionālajā dienestā. Viņas pienākumos ietilpa valsts līdzekļu izsniegšana tādām organizācijām kā Dānijas mukoviscidiozes asociācija un Dānijas kurlo asociācija.

2017.gadā Nilsena saņēma sudraba medaļu "Par nopelniem". 2018.gadā viņa tika apsūdzēta par valsts līdzekļu izšķiešanu vairāk nekā 177 miljonu kronu (15,6 milj. eiro) apmērā. Šo naudu viņa tērēja zeltam un briljantiem, jājamzirgiem un krāšņai villai Dienvidāfrikā.

Янис Борданс - министр юстиции Латвии - Sputnik Latvija
Tieslietu ministrija: darām visu iespējamo Misānes aizstāvībai

Kad krāpšana atklājās, Nilsena bēga uz DĀR, un tika aizturēja Johannesburgā. Kad Interpols izsniedza orderi arestam un noskaidrojās, ka viņu var ekstradēt uz dzimteni, viņa piekrita atgriezties Dānijā brīvprātīgi.

Nilsenas advokāti tiesā skaidroja, ka bijis pārlieku viegli nozagt valsts līdzekļus. Pārvaldē bieži jokojuši, ka maksājuma uzdevumā viegli var norādīt savu kontu un pēc tam visu mūžu atpūsties Bahamās.

Savukārt Misānes liktenis vēl nav izlemts. Otrdien valdība atbalstīja Ārlietu ministrijas ierosinājumu vērsties šajā jautājumā Eiropas cilvēktiesību tiesā, atsaucoties uz necilvēcīgajiem ieslodzījuma apstākļiem, iespējamo seksuālo vardarbību un spīdzināšanu DĀR cietumos.

Bez tam Ģenerālprokuratūra ierosinājusi kriminālprocesu pret Misāni, tātad Dānijai ir pamats izdot sievieti Latvijai.

Ziņu lente
0