ASV vēlas nopietni apspriest ar Krieviju un Ķīnu kodolieroču samazināšanu

© U.S. Missile Defense AgencyЗапуск баллистической ракеты
Запуск баллистической ракеты - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltā nama padomnieks nacionālās drošības jautājumos Roberts O’Braiens uzskata, ka ar Krieviju un Ķīnu nopietni jāapspriež kodolieroču krājumu samazināšana.

RĪGA, 12. februārisSputnik. ASV cer uz "nopietnu" sarunu ar Krieviju un Ķīnu par kodolieroču skaita samazināšanu, informēja Baltā nama padomnieks nacionālās drošības jautājumos Roberts O’Braiens, vēsta RIA Novosti.

"ASV izstājās no neefektīvā līguma par vidēja un maza darbības rādiusa raķešu likvidāciju, kas atbilst prezidenta investīcijām Aizsardzības ministrijā un var novest Krieviju un pat Ķīnu pie pārrunu galda nopietnai sarunai par kodolieroču (rezervju – red.) skaita samazināšanu tuvākajos mēnešos," viņš teica Atlantijas padomē Vašingtonā.

Pie tam padomnieks atzīmēja, ka sarunas par Stratēģiskā uzbrukuma bruņojumu samazināšanas un ierobežošanas līguma (New START) pagarināšanu ritēs aiz slēgtām durvīm.

O’Braiens piebilda, ka Krievija un ASV, atšķirībā no Ķinas, ir ieinteresēti turpināt sarunas par bruņojuma kontroli. Viņš pauda cerību: ja pārrunās ar Maskavu izdosies panākt progresu, pret Ķīnu "tiks vērsts spiediens", un Pekina pievienosies veicamajiem pasākumiem.

Situācija ar New START

2021.gada sākumā beidzas Stratēģiskā uzbrukuma bruņojumu samazināšanas un ierobežošanas līguma (New START) termiņš. ASV vēl nav pieņēmušas lēmumu, vai plāno to pagarinat.

Iepriekš Vašingtona apgalvoja, ka līgumam ar Maskavu jāietver ne tikai bruņojums, uz ko attiecas New START, bet arī cits bruņojums un piegādes līdzekļi, kas Krievijā vēl tikai tiek izstrādāti, ieskaitot nelielas jaudas kodoliekārtas ar jaunajiem piegādes līdzekļiem. Pentagons uzskata, ka Maskavas rīcībā ir līdz divi tūkstoši nestratēģisko kodolieroču vienību.

Здание министерства иностранных дел РФ на Смоленской-Сенной площади в Москве - Sputnik Latvija
ASV joprojām nevēlas pagarināt līgumu START ar Krieviju

Decembrī Krievijas prezidents Vladimirs Putins preses konferencē  paziņoja, ka Maskava ir gatava pagarināt New START bez jebkādiem noteikumiem. "Taču pagaidām uz visiem mūsu ierosinājumiem nav nekādas atbildes. Ja nebūs New START, pasaulē nebūs vispār nekā, kas savaldību bruņošanās sacīkstes. Manuprāt, tas ir slikti," atzīmēja valsts vadītājs.

ASV izstāšanās no INF

Pērnā gada 2.augustā darbību pārtrauca Līgums par vidēja un maza darbības rādiusa raķešu likvidāciju – Vašingtona informēja par vienpusēju līguma laušanu un pārmeta Krievijai ilgstošus tā pārkāpumus. Pēc tam Vladimirs Putins parakstīja likumu par līguma apturēšanu.

Krievija vairākkārt informēja, ka pilnībā izpilda INF noteikumus. Valsts ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs norādīja, ka Maskava vēlētos uzdot virkni nopietnu jautājumu Vašingtonai par līguma izpildi. Viņš norādīja, ka ASV apsūdzības par Līguma INF pārkāpšanu ir nepamatotas.

Ziņu lente
0