Politika

Piedod, Džo: demokrāti nevēlas redzēt Baidenu starp prezidenta kandidātiem

© AFP 2023 / Genya SavilovДжо Байден
Джо Байден - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc kokusiem Aijovā un priekšvēlēšanām Ņūhempšīrā sacensībās par nomināciju no Demokrātiskās partijas līdera vietu ieņēmis vecākais un jaunākais kandidāti – Bērnijs Sanderss un Pīts Būtedžedžs.

RĪGA, 12. februāris - Sputnik. ASV bijušais viceprezidents Džo Baidens, kurš tika uzskatatīts par prezidenta vēlēšanu kampaņas favorītu, Demokrātiskās partijas priekšvēlēšanās Ņūhempšīras štatā ieņēmis tikai piekto vietu, vēsta Sputnik Baltkrievija.

Cīņa par tiesībām balotēties prezidenta postenim no Demokrātiskās partijas sākās februārī pēc kokusiem Aijovā. Otrs svarīgs posms – priekšvēlēšanas Ņūhempšīrā, kas notika 11.februārī. Valda uzskats, ka tiem, kuri uzvarējuši abos šajos štatos, ir lielākas izredzes tikt izvirzītiem.

Аляска: поселения потомков первых русских поселенцев - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Tramps var atdot Krievijai Aļasku": šausmas ASV Senātā

Priekšvēlēšanās Ņūhempšīrā līdera vietas ieņēma 78 gadus vecais Bērnijs Sanderss un 38 gadus vecais Pīts Būtedžedžs. Sandersu atbalstīja 25,7% delegātu, Būtedžedžu – 24,4%. Viņi izcīnīja uzvaru arī Aijovā.

ASV bijušais viceprezidents Džo Baidens, kurš tika uzskatīts par prezidenta vēlēšanu kampaņas favorītu, Ņūhempšīrā ieņēmis tikai piekto vietu, un demonstrējis sliktu rezultātu Aijovā. Amerikāņu politologi uzskata, ka viņa izredzes tikt izvirzītam samazinās.

Vēsturē zināmi tikai daži gadījumi, kad ASV prezidenta posteni nav ieņēmis Aijovas vai Ņūhempšīras uzvarētājs.

Tiesa, ņemot vērā iepriekšējās balsošanas sistēmu, saskaņā ar kuru dažādi štati atdod kandidātiem kandidātu balsis, viss vēl var mainīties. Izšķirošā būs tā saucamā "superotrdiena" – 2.marts, kad par pretendentiem balsos virkne štatu.

Savus prezidenta kandidātus partijas izvēlas vasarā. Visas tautas balsojums notiks novembrī. No Republikāņu partijas, kā jau bija gaidāms, balotēsies pašreizējais prezidents Donalds Tramps.

Ziņu lente
0