Helsinkos tiesā latvieti, kurš grasījās spridzināt "ārzemniekus un musulmaņus"

© Sputnik / Владимир Родионов / Pāriet pie mediju bankasСенатская площадь в Хельсинки
Сенатская площадь в Хельсинки - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jaunietis no Latvijas izgatavoja spridzekli un draudēja pielietot to Helsinku centrā; lietā notiek tiesvedības.

RĪGA, 18. janvāris – Sputnik. Helsinkos sācies tiesas process pār 1997. gadā dzimušo Latvijas pilsoni. Prokuratūra apsūdz viņu terorakta plānošanā, par kura upuriem bija jākļūst imigrantiem un musulmaņiem, vēsta Somijas mediji. Teroraktu bija plānots īstenot Somijas galvaspilsētas Senāta laukumā 2018./19. gada Jaungada naktī.

Pie apsūdzētā tika atrasta pašdarināts spridzeklis un neonacisma satura literatūra. Lietā ir liecinieku liecības, saskaņā ar kurām apsūdzētais, neskaitot pie viņa atrasto spridzekli, grasījās izgatavot vēl vienu, spēcīgāku, piepildot to ar naglām. Pēc terorakta īstenošanas viņš grasījās aizbraukt uz Ukrainu.

Встреча украинских моряков, прибывших на реабилитацию в Латвию - Sputnik Latvija
Personīgs ieguldījums: Ukrainas ĀM pateicas Rinkēvičam par ukraiņu jūrnieku atpūtu Jūrmalā

Pats apsūdzētais noliedz, ka plānojis teroraktu. Pēc viņa teiktā, spridzekli viņš izgatavoja, lai "atcerētos bērnību un uzspridzinātu to kaut kur mežā". Uz jautājumu par savu attieksmi pret musulmaņiem un imigrantiem viņš atbildēja, ka "kreiso politika ir tiem labvēlīga un tādējādi apspiež balto tiesības". Tāpat izmeklēšanas gaitā apsūdzētais paziņoja, ka "aizstāv Eiropas kultūru, jo dažādu tautību un kultūru cilvēkiem nav jādzīvo kopā".

Mediji citē vēl vairākus viņa izteicienus, tostarp to, ka viņš ir SS karaspēku pielūdzējs, "jo SS kareivji aizstāvēja Latviju no Padomju Savienības". Nav izslēgts, ka apsūdzētais Latvijā varēja būt saistīts ar Nacionālo apvienību.

Atgādināsim, ka nesen Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centrs Re:Baltica publicēja materiālu par Nacionālās apvienības politiķu ciešajiem sakariem ar ukraiņu neonacistiem.

Sprieduma paziņošana Latvijas pilsoņa lietā ir gaidāma februāra beigās.

Ziņu lente
0