Neticams stāsts par melnu kaķi, kam dzīvē palaimējies

© Foto : PixabayЧерный кот
Черный кот - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Melnbaltais kaķis, par kuru stāstīsim, pamanījies izdzīvot triju kuģu katastrofās – tas pārdzīvojis vācu linkoru Bismarck, britu eskandras mīnu kuģi Cossack un aviācijas bāzes kuģi Ark Royal.

RĪGA, 12. janvāris - Sputnik. Melnais kaķis ar iesauku "Nenogremdējamais Sems" Otrā pasaules kara gados "dienēja" uz vairākiem kuģiem. Gandrīz visi kuģi, pa kuru klāju pastaigājās Sems, tika nogremdēti.

Ūsainā "jūrnieka" dzīvesstāsts ir ļoti neparasts. Par to pastāstīja Sputnik Moldova.

1941.gada maijā vācu linkors "Bismarck" smagā kreisera "Prinz Eugen" pavadībā izgāja no Gotenhāfenas – tam bija dota pavēle uzbrukt tirdzniecības kuģiem britu jūras ceļos. Līdz ar 2200 jūrniekiem uz giganta bija arī melnbalts kaķis, ko līdzi atnesa kāds komandas loceklis. "Bismarck" iznīcināja britu kara kuģi "Hood". Trīs dienas vēlāk angļi vāciešiem atriebās – kuģis tika nogremdēts. No visiem ekipāžas locekļiem izglābās tikai 115 cilvēki. Un kaķis.

Белый кит - Sputnik Latvija
Baltvalis paspēlēja bumbu – viņu tur aizdomās spiegošanā

Dzīvniekam, kas centās noturēties virs ūdens, uzmanību pievērsa britu eskadras kuģa "Cossack" ekipāža. Kaķi izzvejoja no ūdens, sasildīja un piemitināja. Ūsaini nodēvēja par Oskaru. Kaķa "kompānijā" kuģa ekipāža morāli atpūtās. 1941.gada 23.oktobrī "Cossack" pavadīja konvoju no Gibraltāras uz Lielbritāniju. Vācijas zemūdene U-563, ko komandēja Klauss Bargštens, uzbruka konvojam un palaida torpēdu pret eskadras kuģi.

Torpēda trāpīja kuģa priekšgalā netālu no tiltiņa. Uzbrukumā gāja bojā 158 britu jūrnieki. Bojāto eskadras kuģi mēģināja nogādāt ostā, taču trose noslīdēja, un 27.oktobrī "Cossack" nogrima Atlantijā.

Izdzīvojušie jūrnieki pārgāja uz eskadras kuģi "Legion".

Starp izglābtajiem bija arī kaķis – viņš pārdzīvoja jau otro kuģi. Oskars ieguva jaunu, skanīgāku iesauku – Nenogremdējamais Sems.

Drīz vien runci savā ekipāžā uzņēma aviācijas bāzes kuģis "Ark Royal" ("Karaliskais šķirsts"). 1941.gada 13.novembris kļuva par nelaimīgu dienu lielajam kuģim – tam uzbruka vācu zemūdene U-81. Diennakti vēlāk aviācijas bāzes kuģis nogrima, taču tā ekipāžu izdevās glābt.

Сотрудники пожарной охраны спасают кошку - Sputnik Latvija
Glābēji pastāstījuši, kādi dzīvnieki Latvijā visbiežāk nonāk nelaimē

Izglābtos jūrniekus Gibraltārā nogādāja eskadras kuģi "Lightning" un "Legion". Arī abi kuģi tika iznīcināti. Tiesa, daudz vēlāk. Laimīgais Sems tobrīd to ekipāžās vairs nedienēja.

Atlikušos dzīves gadus viņš strādāja Gibraltāra ģenerālgubernatora kancelejā. Pēc tam viņš atgriezās Lielbritānijā un, domājams, vecumdienas pavadīja jūras veterānu namā Ziemeļīrijā.

Iespējams, viņam dzīvē gadījās vēl kādas ķibeles. Galu galā, kaķiem tomēr ir deviņas dzīves, bet Sems "iztērēja" tikai trīs.

Laimīgais kaķis, pārdzīvojis smagas kaujas jūrās, aizgāja viņsaulē Otrā pasaule kara noslēguma 10.gadadienā.

Ziņu lente
0