Irāna paziņojusi, ka ierobežo savas saistības kodoldarījuma ietvaros

© yeowatzupФлаги Ирана
Флаги Ирана - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Teherāna vairs nepildīs nevienu kodoldarījumā iekļauto saistību, taču turpinās sadarbību ar Starptautisko Atomenerģijas aģentūru.

RĪGA, 6. janvāris - Sputnik. Irāna informējusi par lēmumu atteikties no pēdējā būtiskā ierobežojuma kodoldarījuma ietvaros, kas attiecas uz centrifūgu skaitu, informēja Irānas valdība.

"Tādejādi nepalika nekādu ierobežojumu darbā ar Irānas kodolprogrammu," teikts paziņojumā.

Tās paziņojumā īpaši uzsvērts, ka republika turpinās sadarbību ar Starptautisko Atomenerģijas aģentūru (IAEA). Teherāna ir gatava atgriezties pie savām saistībām, ko paredz darījums, ja tiks atceltas visas pret valsti vērstās sankcijas un nodrošinātas kodoldarījumā paredzētās intereses.

Irānas valdība akcentēja, ka šis solis ir pēdējais, vēsta Sputnik Baltkrievija.

Kodoldarījums tika apšaubīts, kad ASV no tā izstājās vienpusējā kārtībā un ieviesa sankcijas pret Teherānu naftas eksporta nozarē. Tas notika 2018.gada 8.maijā. Irāna, kas paziņoja, ka citi darījuma dalībnieku neievēro tā noteikumus pilnā mērā, pakāpeniski sāka ierobežot savas saistības.

Заместитель министра иностранных дел РФ Сергей Рябков - Sputnik Latvija
Politika
Ar Irānu noslēgtā kodoldarījuma izgāšanās negatīvi ietekmēs izejvielu un finanšu tirgu

Gadu pēc ASV izstāšanās no darījuma – 2019. gada 18. maijā Teherāna paziņoja, ka "stratēģiskās pacietības" periods ir beidzies un atteicās pildīt vairākus darījuma punktus. Pirmais posms skāra bagātinātā urāna un smagā ūdens krājumus. Vēlāk Teherāna paziņoja, ka sāk saistību ierobežošanas otro posmu, un informēja, ka valsts bagātinās urānu sev nepieciešamajā līmenī. Trešais posms sākās 6.septembrī, kad Irāna pavēstīja, ka sākusi darbu ar virkni centrifūgu un atsakās no pētnieciskās darbības ierobežojumiem.

Ceturto reizi Irāna ierobežoja saistības 6. novembrī, sākot urāna bagātināšanas centrifūgas ekspluatāciju objektā Fordo (darījums paredz, ka komplekss Natanzā būs vienīgais. Novembra sākumā tika sākta gāzes iesūknēšana centrifūgās kodolobjektā Fordo.

Ziņu lente
0