Gudro dāvanas: kā Ziemassvētki iznīcina planētu

© REUTERS / NPI/Florida's Space Coast Office of TourismУчастники ежегодного заплыва серферов в костюмах Санта-Клауса в США
Участники ежегодного заплыва серферов в костюмах Санта-Клауса в США  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kamēr eiropieši rotāja eglītes, gatavoja Ziemassvētku pusdienas, pirka dāvanas un rezervēja biļetes uz mājām, ekologi aprēķināja apkārtējai vide nodarīto kaitējumu.

RĪGA, 27. decembris — Sputnik. Ziemassvētki – tā ir tikšanās ar ģimeni, dāvanas un garšīgas pusdienas, bet ekoaizstāvji svētkus dēvē par "globālu ekoloģisko katastrofu", raksta Politico.

Minēsim piecus paņēmienus, ar kādiem Ziemassvētki iznīcina mūsu planētu:

1. Atkritumi

Atkritumu apjoms, kas Lielbritānijā ik gadus parādās Ziemassvētku periodā, pieaug par 30%, ieskaitot 365 tūkstošus kilometru nepārstrādājamā ietinamā papīra un 1 miljardu apsveikuma atklātņu.

Грета Тунберг - Sputnik Latvija
Viedoklis
Sargiet dabu, velns parāvis! Līdz kam var novest Tūnberga

Šogad briti plānoja nopirkt 12 miljonus tā saucamo Ziemassvētku svīteru, lai arī viņiem skapjos jau karājas 65 miljoni tādu apģērba gabalu. Tikai divu no pieciem svīteriem kāds uzvilks pēc Ziemassvētkiem.

Jāpiebilst, ka lielākā daļa jauno svīteru satur plastmasu: pētnieki pārbaudīja 108 svīterus no 11 veikaliem, un norādīja, ka 95% no tiem pilnībā vai daļēji ražoti no plastmasas.

2. Eglītes

Mūžzaļais jautājums – īstu vai mākslīgu?

Ja dzīvo eglīti utilizēt pareizi, tās atstātās ogļskābās pēdas ir mazākas nekā pēc mākslīgās eglītes utilizācijas. Atkritumos izmesta divus metrus gara egle pūšanas procesā izdala 16 kg ogļskābās gāzes, bet sadedzināšana vai sasmalcināšana – tikai 3,5 kg.  

Savukārt divus metrus garas plastmasas egles utilizācija atstāj 40 kg ogļskābās gāzes, tātad, lai neliekuļoti parūpētos par apkārtējo vidi, tā jāizmanto vismaz desmit gadus.

3. Bīstamas dāvanas

Генеральный секретарь Организации Объединённых Наций (ООН) Антониу Гутерреш - Sputnik Latvija
ANO ģenerālsekretārs aicina "pārtraukt rakņāties": sākas klimata konference
Lielākā daļa rotaļlietu, ko bērni atrod zem eglītes, ražotas Ķīnā. 2017.gadā ES importēja rotaļlietas 7,4 miljardu eiro vērtībā, turklāt 86% no tām ieradās no Ķīnas. Tās var saturēt aizliegtas bīstamas vielas.

Šogad ES tika aizliegts realizēt 248 tipu rotaļlietas (desmitiem miljonu), 88% no tām ražotas Ķīnā. 51% no tām saturēja ftalātus, kas noved pie endokrīnās sistēmas bojājumiem.

Pagājušajā gadā Zviedrijas Valsts ķīmisko produktu kontroles aģentūra pārbaudīja 106 preces, kas nav ražotas ES, un 40 no tām tika konstatētas aizliegtas vielas, tostarp svins, ftalāti un kadmijs.

4. Ziemassvētku pusdienas

Lielāko kaitējumu dabai nodara svētku cepetis Ziemassvētku galdā. Taču, ja gaļu nomainīt pret tītaru, situācija uzlabojas: kilograms liellopa vai aitas gaļas atstātās ogļskābās gāzes pēdas satur 643-749 kg ogļskābās gāzes, bet kilograms tītara gaļas – tikai 20 kg ogļskābās gāzes.

Европейские флаги перед Европейской комиссией - Sputnik Latvija
Izdevumi bezdarbam un klimatam: ES saskaņots budžets 2020. gadam

Iespējams, vajadzētu sekot Polijas piemēram, kur galvenais ēdiens uz Ziemassvētku galda ir karpa, kuras atstātās ogļskābās gāzes pēdas satur mazāk nekā 2 kg ogļskābās gāzes.

5. Mājupceļš

Ziemassvētku laikā aptuveni 250 miljoni eiropiešu šķērso kontinentu, lai apciemotu ģimeni un draugus. Vidējais pārvarētais attālums sasniedz 516 km, un ceturtā daļa ceļotāju pērk lidmašīnas biļetes.

No 2005.gada aviācijas ogļskābās gāzes pēdas Eiropā pieaugušas par 20% un turpina pieaugt par 4% gadā. Patlaban aviācija ir atbildīga par 2,5% siltumnīcas gāzu pasaulē. Ja aviācija būtu valsts, tā būtu sestā galvenā atmosfēras piesārņotāja pasaulē un būtu apsteigusi Vāciju.

Ziņu lente
0