Politika

WADA uz četriem gadiem atstādināja KF no starptautiskām sacensībām

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasКонгресс ВАДА
Конгресс ВАДА - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas sportisti varēs piedalīties sacensībās tikai neitrālā statusā – bez valsts karoga un himnas. Tāpat viņiem būs jāpierāda, ka viņi nav saistīti ar Pasaules antidopinga kodeksa neievērošanas gadījumiem.

RĪGA, 9. decembris – Sputnik. Pasaules Antidopinga aģentūras komiteja (WADA) uz četriem gadiem atstādināja Krieviju no liela mēroga starptautiskām sacensībām. Par to vēsta RIA Novosti.

Pirmdien Krievijas Antidopinga aģentūru (RUSADA) atzina par Antidopinga kodeksam neatbilstošu.

Брифинг главы МИД РФ Сергея Лаврова - Sputnik Latvija
KF ārlietu ministrs komentēja WADA rekomendācijas Krievijas jautājumā

Saskaņā ar aģentūras datiem, "tīrie" Krievijas sportisti varēs piedalīties tuvākajās Olimpiskajās un Parolimpiskajās spēlēs, kā arī pasaules čempionātos tikai neitrālā statusā – bez valsts karoga un himnas. Nacionālās olimpiskās komitejas augstākajai vadībai, tostarp izpildkomitejas locekļiem, aizliegts apmeklēt liela mēroga turnīrus nākamo četru gadu garumā.

WADA lēmums stāsies spēkā pēc 21 dienas, jeb pēc apelācijas izskatīšanas Sporta arbitrāžas tiesā.

Federācijas Padomes Starptautisko lietu komitejas priekšsēdētāja vietnieks Andrejs Kļimovs apšauba to, ka pastāv pamats tik skarbam WADA lēmumam, taču uzsvēra, ka it jātiek skaidrībā ar tiem, kas atbild par antidopinga politiku. Pēc senatora domām, jau pirms dažiem gadiem bija acīmredzams, ka WADA izmantos jebkādus Krievijas "kļūdas un nepilnības" "nesportiskos nolūkos".

Pasaules Antidopinga aģentūra iepriekš jau bija atņēmusi RUSADA statusu 2015. gadā. Atjaunot to izdevās 2018. gada septembrī ar nosacījumu, ka WADA ekspertiem tiks sniegta Maskavas antidopinga laboratorijas datubāze. Tagad Krieviju tur aizdomās par manipulācijām ar šīm ziņām: pēc komitejas domām, datubāze, kura tika sniegta janvārī, atšķiras no tās, kura jau bija WADA rīcībā.

Krievija sniedza atbildes uz 31 jautājumu šajā sakarā. Novembrī Atbilstības komiteja izskatīja tās un ekspertu atskaites un tomēr ieteica atņemt RUSADA tās statusu.

KF ĀM vadītājs Sergejs Lavrovs iepriekš paziņoja, ka Maskava grasās aizstāvēt "godīgas sarunas nepieciešamību".

Ziņu lente
0