Noslēgušās Putina un Lukašenko pārrunas par Savienības valsti – kas ir zināms

© Sputnik / Михаил Климентьев / Pāriet pie mediju bankasПрезидент РФ Владимир Путин и президент Белоруссии Александр Лукашенко
Президент РФ Владимир Путин и президент Белоруссии Александр Лукашенко - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kopumā pārrunās Sočos aiz aizvērtām durvīm tika apspriestas aptuveni 30 abu valstu integrācijas "ceļu karšu". Pēc vairāku stundu tikšanās Putins un Lukašenko ar apskāvieniem silti atvadījās.

RĪGA, 8. decembris – Sputnik. Pēc vairāk nekā 5 stundu ilgām pārrunām aiz aizvērtām durvīm Krievijas un Baltkrievijas prezidentu Vladimira Putina un Aleksandra Lukašenko tikšanās vakar ir noslēgusies.

Par to paziņoja RIA Novosti, norādot, ka Putins pavadīja Lukašenko līdz rezidences lievenim, viņi apskāvās, un Baltkrievijas līderis aizbrauca.

Аналитик Центра общественно-политических исследований Русская Балтика Александр Носович - Sputnik Latvija
Latvija atzinusi, ka zaudē Krievijas tranzītu

Tiek ziņots, ka abu valstu līderi izsāka tikšanos plkst. 15:25 pēc Maskavas laika (14:25 pēc Latvijas laika). Pēc ievadvārdiem pārrunas turpinājās presei slēgtā režīmā. Pasākumā, izņemot prezidentus, piedalījās abu valstu premjerministri Dmitrijs Medvedevs un Sergejs Rumass, kā arī Krievijas un Baltkrievijas valdību locekļi.

Saskaņā ar mediju paziņojumiem, tikšanās laikā tika apspriestas gandrīz 30 "savienības integrācijas "ceļu kartes", tika rosinātas savstarpējo investīciju projektu un dabasgāzes cenu tēmas. Saskaņā ar žurnālistu datiem, pārrunu laikā sēžu zālē negaidīti nodzisa gaisma. Aleksandrs Lukašenko ironiski "uzvēla vainu" par to Krievijas līdera preses sekretāram Dmitrijam Peskovam:

"Tas viss ir Dimas Peskova roku darbs, es zinu."

Pēc tam notika svinīgas pusdienas par godu Krievijas un Baltkrievijas Savienības valsts izveidošanas 20. jubilejai.

Pirmie komentāri pēc tikšanās beigām

Nekādu oficiālus paziņojumus tikšanās noslēgumā sestdien, 7. decembrī, valstu vadītāji neizteica.

Руководитель Латвийской ассоциации торговцев Хенрик Данусевич  - Sputnik Latvija
Danusēvičs paskaidrojis, kāpēc Latvija neatteiksies no BelAES enerģijas

Pirmais no oficiālajām personām, kas komentēja pārrunas, izrādījās to dalībnieks, Ekonomiskās attīstības ministrijas vadītājs Maksims Oreškins. Saskaņā ar RIA Novosti ziņoto, viņš paziņoja, ka Krievijai un Baltkrievijai atlicis neliels strīdīgu jautājumu skaits un valstu vadībām ir izpratne par to, kā virzīties to atrisināšanā.

"Šodien bija saspringta diena. Produktīvi pastrādājām. Veselā virknē jautājumu, lauksaimniecības lietās, satiksmes lietās, muitas lietas, naftas tirgus regulēšanas lietā patiešām esam panākuši nopietnu progresu, pat naftas un gāzes jautājumā valstu pozīcijas bija ļoti nopietni satuvinājušās," paziņoja ministrs.

Viņš piebilda, ka jau no 9. decembra dažādu Krievijas un Baltkrievijas iestāžu pārstāvji uzsāks detalizētu norāžu izstrādi, kuras tika saņemtas šajās pārrunās. Pēc tam dokumenti tiks parādīti valdību un valstu vadītājiem. Oreškins piebilda, ka nākamā Putina un Lukašenko tikšanās ir ieplānota 20. decembrī Sanktpēterburgā.

Ko pateica Putins un Lukašenko pirms pārrunām

Pirms pārrunām Putins pauda cerību, ka KF un Baltkrievija turpinās darbu pie tā, lai abu valstu tautas izjūt tuvību ekonomikas un sociālajā jomā:

Балтийское море, закат, Паланга - Sputnik Latvija
Minska un Kijeva līdz gada beigām apspriedīs ūdens ceļu starp Baltijas un Melno jūru

"Vēlos paust cerību, ka mēs arī turpmāk darīsim visu, lai mūsu tautas un valstis izjustu savu tuvību, turpina satuvināšanos, pirmām kārtām ekonomikas jomā un sociālajā jomā, ko es uzskatu par ārkārtīgi svarīgu."

Savukārt Lukašenko paziņoja, ka viņa valsts integrācijā sagaida vienlīdzīgus nosacījumus.

"Mēs esam atbraukuši, lai izanalizētu mūsu vienošanās gaitu, un mēs neko nelūdzam, ne uz kā neuzstājam, mēs sen esam vienojušies. Cilvēkiem un saimniecību subjektiem ir jābūt vienādiem dzīves, darba nosacījumiem, visam. Vienlīdzīgi nosacījumi – neko vairāk nevajag," pateica baltkrievu līderis.

Abu prezidentu tikšanās Sočos bija veltīta Līguma par Baltkrievijas un Krievijas Savienības valsts izveidošanas parakstīšanas 20. jubilejai.

Krievijas un Baltkrievijas attiecību tiesisko bāzi veido vairāk nekā 220 starpvalstu un starpvaldību līgumu un vienošanos. Baltkrievija ir Krievijas stratēģiskais sabiedrotais.

Ziņu lente
0