Politologs: NATO galvenā problēma – nav reāla ienaidnieka

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasСаммит НАТО в Брюсселе
Саммит НАТО в Брюсселе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Militārā bloka NATO jubilejas samits Londonā nav atrisinājis aktuālākās problēmas aliansē, ir pārliecināts politologs Sergejs Mihejevs.

RĪGA, 5. decembris — Sputnik. Pie savas 70. gadu jubilejas Ziemeļatlantijas alianse nonākusi ar acīmredzamām krīzes pazīmēm, uzskata Krievijas politologs Sergejs Mihejevs, vēsta Sputnik Igaunija.

"Galvenā problēma ir tā, ka NATO nav reāla ienaidnieka, - stāsta Sergejs Mihejevs. – Šajā situācijā vērīgā patronāža no ASV puses rada aizvien vairāk jautājumu Eiropā. Kāpēc Vecajai pasaulei vajadzīga tāda draudzība ar ASV? Turklāt, ja ASV prezidents Donalds Tramps pieprasa tērēt tās vajadzībām aizvien vairāk un vairāk naudas. Kur ir ienaidnieks? Parādiet to!"

Politologs uzskata, ka NATO iekšējā krīze neapšaubāmi ir saskatāma – to apstiprināja viedokļu polaritāte samitā.

"Polija, Latvija, Lietuva, Igaunija saka, ka "ļaunā" Maskava, ja ne šodien, tad rīt sagribēs iebrukt pie viņiem ar tankiem un visu sagraut, - norādīja Sergejs Mihejevs. – Bet no otras puses ir Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans, kurš samitā atklāti paziņoja, ka netic Krievijas draudiem un plāno paplašināt attiecības gan ar Krieviju, gan NATO. Un šajā kontekstā ASV viedoklis kļūst aizvien dīvaināks."

Trampa specifiskā neliekuļotība izvilkusi dienas gaismā un saasinājusi esošās pretrunas, uzskata Mihejevs.

"NATO prasa atjaunotni, prioritāšu, darba formātu pārvērtēšanu, - uzskata politologs. – Taču Donalds Tramps, ieradies samitā, neko jaunu nepateica. Viņš ierosināja maksāt lielāku naudu par "aizsardzību". No kā – tam nav nozīmes. Manuprāt, tas izskatījās nepārliecinoši. Starp citu, šajā aspektā raksturīgs ir NATO ģenerālsekretāra Jensa Stoltenberga paziņojums, kurš teica, ka nevienai NATO valstij pašlaik nav tiešu militāro draudu. Bet kā tas sabalsojas ar Polijas, Latvijas, Lietuvas, Igaunijas viedokli? Un ar ASV izteikumiem, ka viņi, sak, visu Eiropu no kaut kā glābj un aizsargā?"

Vispārējās pretrunas, ko nespēja izlīdzināt jubileja, pēc politologa domām, nākotnē pletīsies plašumā.

Кибератаки - Sputnik Latvija
Viedoklis
NATO kibermācības Igaunijā: mērķi un līdzekļi

"ASV nav vajadzīga Igaunijas, Latvijas un Lietuvas nauda, - uzskata Mihejevs. – Viņiem ir vajadzīga Vācijas, Francijas un Lielbritānijas nauda. Lielo Eiropas valstu acīs prasība maksāt par drošību sāk izskatīties aizvien izaicinošāka. Tramps atklāti kavē projektu "Ziemeļu straume 2". Šis gāzesvads ir ļoti svarīgs vācu biznesam. Kanclere Angela Merkele projektam piešķir lielu nozīmi. Bet Tramps, no vienas puses, traucē pelnīt, no otras – pieprasa naudu. Pārāk atklāti un, es teiktu, nekaunīgi. Tāda prasība lielvalstīm radīs tikai aizkaitinājumu."

Pēc eksperta domām, diezin vai par bloka pretinieku kļūs Ķīna.

"Varbūt Tramps gribētu pārorientēt NATO uz Ķīnu, - teica Sergejs Mihejvs. – Taču Eiropa ir gatava piedalīties Ķīnas globālajos projektos, piemēram, "Viena josla, viens ceļš". Šie projekti Eiropai ir vajadzīgi. Un Trampa konfrontācija ar Ķīnu, man šķiet, eiropiešiem nepavisam nepatīk. Tātad aliansē ir nobriedusi nepārprotama krīze. NATO tomēr ir XX gadsimta organizācija, un gluži kā asti no pagājušā gadsimta velk aiz sevis XXI gadsimtā spriedzi."

Ziņu lente
0