Ukraiņus atkal aicina uz Maidanu

© Sputnik / Петр Задорожный / Pāriet pie mediju bankasМайдан в ноябре 2013 года
Майдан в ноябре 2013 года - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Opozīcijas līderi aicina Ukrainas pilsoņus piedalīties protesta akcijā pirms kārtējā samita, kas veltīts konflikta noregulēšanai Donbasā.

RĪGA, 5. decembris — Sputnik. Ukrainas partiju "Eiropas solidaritāte", "Tēvzeme" un "Balss" līderi vērsušies pie Ukrainas pilsoņiem un sabiedriskajām organizācijām ar aicinājumu 8.decembrī iziet protesta akcijā Kijevā, kas plānota Nezaležnosti maidanā, vēsta RIA Novosti.

"Aicinām visus ukraiņus, visus valsts politiskos spēkus, sabiedriskās organizācijas 8. decembrī pl.13:00 iziet Nezaležnosti maidanā, lai demonstrētu mūsu vienotību un apņēmību cīņā par Ukrainu," teikts dokumentā, ko savā lapā Facebook publicēja deputāts no "Eiropas solidaritātes" Andrejs Parubijs.

Uzrunu parakstījis Ukrainas eksprezidents Petro Porošenko, ekspremjere Jūlija Timošenko un muzikālās grupas "Okean Elzi" solists Svjatoslavs Vakarčuks.

Opozīcijas partiju līderi atgādināja valdībai par "sarkanajām līnijām" – Ukrainas tautas prasībām, ko "nevienam nav tiesību ignorēt". Pēc viņu domām, Ukrainai nevajadzētu izšķirties par kompromisiem jautājumā par valsts Eiropas un Eiroatlantijas kursu, kā arī "Krimas deokupāciju un atgūšanu". Tāpat viņi aicināja nepieļaut vēlēšanas pašpasludinātajās Doņeckas un Luganskas tautas republikās, pirms izpildīti noteikumi drošības aspektā".

Акция националистов на Украине - Sputnik Latvija
Politika
"Veče" Kijevā beigusies ar draudiem: ko sola Zeļenskim

9. decembrī, dienu pēc ieplānotās protesta akcijas, Parīzē notiks apspriede "Normandijas formātā", kurā piedalīsies Krievijas, Francijas, Vācijas un Ukrainas līderi – Vladimirs Putins, Emanuels Makrons, Angela Merkele un Vladimirs Zeļenskis.

Šāds pārrunu formāts Ukrainas jautājumos pastāv kopš 2014. gada jūnija, kad četru valstu līderi pirmo reizi apsprieda konflikta noregulēšanu Donbasā, tikušies svinīgo pasākumu ietvaros, kas bija veltīti sabiedroto spēku izsēšanās Normandijā 70. jubilejai.

Konfrontācija Ukrainas austrumos ilgst kopš 2014. gada aprīļa. Saskaņā ar ANO datiem, konfliktā gājuši bojā aptuveni 13 tūkstoši cilvēku. Deeskalācijas iespējas tiek apspriestas arī kontaktu grupas ietvaros Minskā. Tā pieņēmusi jau trīs dokumentus, tomēr apšaudes pie saskares līnijas turpinās.

Ziņu lente
0