NATO mācībās Baltijas jūrā gājuši bojā 20 delfīni

© AFP 2023 / JOHANNES EISELEМорская свинья
Морская свинья - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vācu karavīri nenogādāja mīnas seklākā ūdenī – tās tika uzspridzinātas šaurumā, kur mīt cūkdelfīni.

RĪGA, 27. novembris — Sputnik. Pirmā pasaules kara laiku mīnu likvdācija pirms NATO mācībām "Ziemeļu krasti 2019", kas notika rudenī Baltijas jūrā, novedusi pie skandāla Vācijā. Ekologi noskaidrojuši, ka sprādzienu rezultātā gājuši bojā vismaz 18 cūkdelfīni – pie vaļveidīgo kārtas piederoši zīdītāji, kuri no delfīniem atšķiras ar galvaskausa un zobu formu, raksta Der Spiegel.

Корабли НАТО в Балтийском море во время учений - Sputnik Latvija
NATO kareivji desmit dienas meklēs mīnas Baltijas jūrā

NATO mācības "Ziemeļu krasti 2019" notika septembrī, manevros piedalījās trīs tūkstoši karavīru un vairāk nekā 40 kuģi no 18 NATO valstīm. noskaidrojās, ka kuģu drošībai tika nolemts pirms manevriem uzspridzināt 42 Pirmā pasaules kara laiku britu mīnas. Lielākā daļa no tām atradās Femarna-Belta šaurumā starp Vācijas un Dānijas salām Baltijas jūras rietumu daļā.

Šī teritorija ir viens no lielākajiem cūkdelfīnu dzīves areāliem, šeit jau ilgus gadus fiksēts lielākais jaundzimušo skaits kopā ar mātēm. Vairākas nedēļas pēc sprādzieniem virs ūdens sāka atrast bojāgājušos zīdītājus – kopā atrasti vismaz 18 cūkdelfīni, ziņots Vācijas Dabas aizsardzības savienības vietnē.

Līdz šim nav noskaidrots dzīvnieku bojāejas iemesls – tos cenšas noskaidrot zinātnieki, tostarp arī Hanoveres universitātē. Tomēr zināms, ka viena vienīga lādiņa sprādzienā izveidojusies pusotru metru dziļa un piecus metrus plata bedre. Jūras dibens skarts platībā, ko iespējams salīdzināt ar 27 futbola stadioniem. Dabas aizsardzības savienības dati liecina, ka "10-30 metru rādiusā ap krāteri iznīcināts viss dzīvais".

Международные военные учения Saber Strike в Латвии - Sputnik Latvija
NATO karavīri Baltijā sūdzas: viņus "izseko krievi"

Vācijas Dabas aizsardzības savienība apsūdz bundesvēru par likumu pārkāpumu, kuri uzliek pienākumu informēt dabas aizsardzības iestādes par darbībām, kas var kaitēt videi. Turklāt mīnu sprādzieni, kuras, kā noskaidrojies, atrastas jau 2016.gadā, notika laikā, kad cūkdelfīniem sākas vairošanās periods.

Ekologi uzskata, ka šī incidenta rezultātā izgāzusies Pirmā pasaules kara lādiņu utilizācijas programma, un draud iesūdzēt tiesā federālo valdību, tiklīdz Hanoveres universitātē tiks noslēgta incidenta izmeklēšana.

Ziņu lente
0