5 mīti par depresiju. Sen jau laiks aizbīdīt tos pažobelē

CC0 / pixabay / Депрессия, девочка с зонтом
Депрессия, девочка с зонтом - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rudens depresijas nav – ja jums ir skumji, tas nenozīmē, ka stāvoklis līdzinās depresijai. Kādiem mītiem par depresiju nevajag ticēt?

Daudziem rudens saistās ar depresiju un pazeminātu emocionālo stāvokli. Tomēr depresiju, lai arī tā ir visai izplatīta slimība, joprojām ieskauj liels skaits mītu un aizspriedumu. Daudzi no tiem ir ne tikai kļūdaini, bet pat kaitīgi!

Piemēram, nav tādas rudens depresijas, - zinātniekiem  nav izdevies apstiprināt saikni starp šo slimību un gadalaiku. Sīkāk par to un citiem ar depresiju saistītiem mītiem stāsta Sputnik Baltkrievija.

  1. Mēdz būt "rudens" depresija

Bieži gadās dzirdēt spriedelējumus par "rudens depresiju": sak, rudenī šīs slimības gadījumu skaits pieaug. Taču pirms dažiem gadiem Obērnas universitātes (Alabamas štats, ASV) zinātnieki apgāza šo apgalvojumu: depresijas slimnieku skaits nekādi nemainās atbilstoši gadalaikam.

Patiešām, rudenī un ziemā biežāk jūtamas skumjas un spēku zudums – tas notiek gaismas trūkuma, melatonīna augošās sistēzes un ēdienkartes izmaiņu dēļ, taču tam nav nekāda sakara ar depresiju. Tātad, ja jums ir skumji, ar to tikt galā ir pavisam vienkārši: palīdzēs pareizs uzturs, sports un pietiekams miegs. Depresiju tik viegli uzveikt neizdosies.

  1. Depresija – tās ir skumjas, to ir viegli pārvarēt

Tādi mīti ir ļoti bīstami: it kā depresijas vienīgais simptoms ir skumjas, tā parādās "no bezdarbības", un to viegli pārvarēt – atliek tikai "pārstāt muļķoties" vai noskatīties komēdiju. Protams, tā nav.

Depresija ir slimība, kas nepazūd dažu dienu vai nedēļu laikā. Tās ārstēšanā vajadzīgas nevis komēdijas, bet gan psihoterapija un farmaceitiski preparāti. Sīkāka informācija par to - PVO vietnē.

Jā, depresijas slimniekiem ne vienmēr ir skumji, tātad, ja cilvēks smaida, tas nenozīmē, ka viss ir kārtībā.

  1. Depresiju ārstē tikai ar tabletēm, un tās nāksies dzert visu mūžu

Depresijas ārstēšanai patiešām bieži tiek izmantotas zāles, taču ne vienmēr. Dažkārt pietiek, piemēram, ar kognitīvo terapiju. Vēl vairāk, gadās, ka psihoterapija palīdz labāk nekā preparāti.

Taču pat medikamentozas ārstēšanas gadījumā nevajag baidīties no antidepresantiem: tie nerada atkarību un parasti tiek izmantoti tikai terapijas kursa ietvaros.

  1. Depresija ir kaunpilna lieta

Bieži vien depresijas slimnieki (it īpaši vīrieši) baidās vērsties pie ārsta. Nez kāpēc valda uzskats, ka tas ir kauns – slimot ar depresiju, teju vai vājuma un stubuma pazīme.

Taču statistika liecina: no depresijas cieš aptuveni 300 miljoni cilvēku visā pasaulē. Diemžēl tā ir nopietna masveida problēma. Tāpēc nekā apkaunojoša tajā nav.

  1. Depresiju var "ārstēt" ar saldumiem vai alkoholu

Daudzi uzskata, ka depresiju var mazināt ar ēdienu: iemīļotajiem gardumiem, saldumiem utt. Taču tie nelīdzēs – uz īsu brīdi dāvās pozitīvas emocijas, taču tās ātri izsīks. Kā jau teikts, depresija ir nopietna slimība, un ar tādām metodēm to uzvarēt neizdosies.

Situāciju neatvieglos arī alkohols. Gluži otrādi – tas nomāc centrālo nervu sistēmu, un perspektīvā var vēl pasliktināt slimības gaitu.

Ziņu lente
0