Politika

"Ļoti grūts uzdevums". Militārais eksperts par Erdogana paziņojumu saistībā ar S-400

© Министерство обороны РФ / Pāriet pie mediju bankasЗенитный ракетный комплекс С-400 "Триумф"
Зенитный ракетный комплекс С-400 Триумф - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Turcija uzskata lēmumu par Krievijas ražojuma zenītraķešu sistēmu S-400 iegādi par savām suverenām tiesībām.

RĪGA, 15. novembris – Sputnik. Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans paziņoja, ka viņa valsts neatteiksies no S-400. Šo paziņojumu Erdogans izteica pēc atgriešanās no brauciena uz ASV. Militārais eksperts Jurijs Kotjonoks radio Sputnik ēterā komentēja vizītes rezultātus.

Turcija uzskata lēmumu par Krievijas ražojuma zenītraķešu sistēmu S-400 iegādi par savām suverenām tiesībām, paziņoja Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans. Šo paziņojumu viņš izdarīja ceļā uz mājām no Vašingtonas pēc pārrunām ar Amerikas kolēģi Donaldu Trampu.

Ракета класса воздух—воздух средней дальности AIM-120 AMRAAM - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kādēļ Latviju, Poliju un Ukrainu neņem Eiropas PRA sistēmā

"Mēs neuzskatām par pareizu prasību pilnībā atteikties no S-400. Nedrīkst pilnībā atteikties no S-400 un pāriet uz (Amerikas PGA sistēmām) Patriot. Mēs pateicām, ka varam nopirkt Patriot, taču, pērkot tās, mēs nevaram atteikties no S-400. Tās ir mūsu suverenās tiesības," pateica Erdogans Turcijas žurnālistiem uz lidmašīnas klāja, atgriežoties no Vašingtonas. Viņa vārdus sniedza turku telekanāls NTV.

Turcijas prezidents norādīja, ka kopumā viņa vizīte ASV aizritējusi pozitīvi, un esošo domstarpību pārvarēšanai ir nepieciešams dialogs.

"Mēs gribam nonākt pie pozitīva rezultāta (amerikāņu iznīcinātāju) F-35 (iegādes) jautājumā. Taču šoreiz es ieraudzīju, ka Trampam pieeja šim tematam bijusi daudz pozitīvāka no konstruktīvāka," piebilda Turcijas līderis.

Portāla "Segodņa.ru" galvenais redaktors, militārais eksperts Jurijs Kotjonoks radio Sputnik ēterā komentēja šos paziņojumus.

"Erdogans kārtējo reizi parāda savu nelokāmo pozīciju, un tā ir nopietna rīcība apstākļos, kad viena valsts pasaulē cenšas diktēt savu gribu visām pārējām. Tādēļ Erdogana pozīcija, kurš tiešā veidā atsaka ASV zenītraķešu sistēmu jautājumā, – tas, bez šaubām, nonāk Turcijas līdera krājkasē," pateica Jurijs Kotjonoks.

Turcijas vadības priekšā, pēc viņa sacītā, stāv grūts uzdevums.

"Turcija pretendē ne vien reģionālās lielvalsts lomai, tā jau cenšas iziet stratēģiskā līmenī. Un šeit Erdoganam ir ļoti grūts uzdevums – izveidot attiecības ar Maskavu, paliekot NATO sastāvā. Mēs redzam, ka tas izraisa milzīgu Savienoto Valstu neapmierinātību. Līdz ar to ir visnotaļ ievērojami šīs Erdogāna vizītes Vašingtonā rezultāti, kad tika veikti mēģinājumi viņu salauzt. Erdogana paziņojumi (par S-400 – red.) liecina par to, ka pagaidām viņu neizdodas salauzt. Kaut gan neaizmirsīsim, ka amerikāņiem pastāv milzīgs pasākumu klāsts, kurus viņi var likt lietā attiecībā pret Turcijas vadību. Un Turcijai ir jābūt gatavai tam, ka to var pacensties iesaistīt vienās vai citās politiskās un militāri politiskās provokācijā reģionā," uzskata Jurijs Kotjonoks.

Krievijas PGA sistēmu S-400 piegādes, kuras izraisīja krīzi Ankaras attiecībās ar Vašingtonu, sākās jūlija vidū. Turcijā paziņoja, ka S-400 tiks pilnībā ieviestas darbībā 2020. gada aprīlī. Vašingtona pieprasīja atteikties no darījuma un tā vietā iegādāties amerikāņu kompleksus Patriot, pretējā gadījumā draudot apturēt vai atcelt F-35 iznīcinātāju pārdošanu Turcijai, kā arī ieviests sankcijas. Ankara atteicās piekāpties.

Ziņu lente
0